Politiek

Limburg: Verheijen heeft niet onrechtmatig gedeclareerd

23-02-2015 16:46

VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft in zijn tijd als gedeputeerde in Limburg niet onrechtmatig gedeclareerd. Dat laat de provincie weten na intern onderzoek. Tien declaraties zijn onderzocht. NRC Handelsblad publiceerde eerder deze maand over vermeende onterechte declaraties. Uit een vandaag gepubliceerd overzicht van de krant blijkt dat deze echter enkele tientallen dubieuze declaraties heeft gevonden. Die zijn niet allemaal in het onderzoek meegenomen.

De onderzoeker heeft de declaraties bovendien niet inhoudelijk getoetst maar alleen gekeken of de controle door de provincie heeft gewerkt. Desondanks concludeert gouverneur Theo Bovens dat er geen onterechte declaraties zijn uitbetaald. Hij schrijft aan Provinciale Staten:

“Het terugbetalen van te veel ontvangen gedeclareerde bedragen is niet aan de orde.”

Verheijen vindt zichzelf wél schuldig

De VVD-politicus zelf denkt weer anders over de tien declaraties en meent dat hij drie keer onterecht heeft gedeclareerd voor een bedrag van 399,90 euro. Verheijen heeft beloofd dat bedrag terug te betalen. Op woensdag 11 februari zei Verheijen:

“Er is een aantal fouten gemaakt en dat is niet de bedoeling en dat gaan we rechtzetten.”

Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei die dag dat Verheijen ‘niet zonder zonde’ is:

“Dat is duidelijk, daar neemt hij ook de verantwoordelijkheid voor.”

Aangifte wegens corruptie

Verheijen schortte vorige week zijn werkzaamheden op vanwege de declaratie-zaak en omdat een Limburgse ondernemer aangifte tegen hem deed wegens corruptie. Eerder deze maandag werd bekend dat Verheijen een halve maand dubbel salaris toucheerde.

Lees ook

Limburg laat declaraties VVD’er Mark Verheijen onderzoeken

Dossier Mark Verheijen