Politiek

Belastingdienst werkt identiteitsfraude in de hand

17-02-2015 13:25

Ja ja, de Belastingdienst. ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’. Om identiteitsfraude te plegen, voeg ik er dan maar even aan toe.

Inschrijven

Maandag zat ik bij de Kamer van Koophandel om me officieel in te schrijven als zzp’er. Een eenmanszaak. Daar kreeg ik een btw-nummer. En ik ontdekte wat anderen vóór mij al hebben ervaren: dat btw-nummer is ‘gewoon’ mijn BSN-nummer met de toevoeging B01.

Hatsiekiedee! Burgerservice-nummer op straat. Op elke factuur die ik ga verzenden, staat dit nummer. Sterker nog: ik moet dit nummer gaan vermelden op mijn website. Niet vermelden is een economisch delict.

Ongelooflijk dom

Hoe on-ge-lo-fe-lijk dom kun je als overheid zijn?! Is er eigenlijk een grens aan ambtelijk en bestuurlijk onbenul? Met man en macht probeert de overheid al jaren om identiteitsfraude tegen te gaan. Er zijn campagnes, folders, websites: Kern van de adviezen – ik citeer: ‘Burgers moeten terughoudend zijn met uitwisseling van hun persoonsgegevens’.

Citaat uit de overheidsfolder ‘3 simpele stappen tegen identiteitsfraude’: als een bedrijf om een kopie van paspoort of rijbewijs vraagt, ‘streep dan op de kopie uw burgerservice-nummer door’. Ze hadden er bij kunnen zetten: ‘De Belastingdienst verspreidt dit nummer wel voor u, daar hoeft u verder zelf geen moeite voor te doen’.

Simplisme

Godgloeiende nog an toe, wat een simplisme! En niet dat dit nog nooit gesignaleerd is, hè! Op 28 november 2013 nam de Tweede Kamer al een motie aan (van PvdA/VVD-huize nog wel) waarin werd opgeroepen om deze stommiteit te herstellen.

Nieuwe zzp’ers moesten voortaan een btw-nummer krijgen dat niet meer is gekoppeld aan het burgerservice-nummer. Nou, beste Kamerleden, het is maar even dat u het weet: ik ben zo’n nieuwe zzp’er en ik kan uit eerste hand getuigen, er is niks veranderd. Zoals dat wel vaker gaat in dit soms maffe land: het hoogste wetgevende orgaan geeft de regering een opdracht maar die regering steekt gewoon de middelvinger op, doet een plas en gaat over tot de orde van de dag.

Kamerleden, wordt ’s effe wakker!

En ik wil nu graag het BSN-nummer weten van minister van Financiën Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes. Nog vandaag verstuur ik daartoe een Wob-verzoek’(Wet openbaarheid van bestuur). Gelijke monniken, gelijke kappen.

Wedje maken dat er een afwijzing komt wegens ‘eerbiediging persoonlijke levenssfeer’? Enne, heren Dijsselbloem en Wiebes: als er óóit via deze BTW-route misbruik wordt gemaakt van mijn persoonlijke gegevens, dien ik bij jullie een schadeclaim in. Een hele dikke vette.

Zónder BTW-nummer.