Politiek

PvdA Loppersum stuurt opnieuw boze brief naar Den Haag

15-02-2015 20:10

De PvdA-fractie in Loppersum, het epicentrum van het aardbevingsgebied in Groningen, heeft andermaal een boze brief (pdf) gestuurd naar de Haagse fractie van de PvdA. De brief is speciaal gericht aan de Kamerleden Diederik Samsom, Tjeerd van Dekken, Jan Vos en Henk Nijboer, die zich namens de partij met name bezighouden met het vraagstuk rondom de gaswinning in Groningen.

‘Vooropgezet compromis’

De brief is ondertekend door ‘afdeling Loppersum’ en laat aan duidelijkheid niks te wensen over:

 

“Wij zijn inmiddels drie dagen verder en hebben kunnen zien en voelen hoe jullie deze cruciale rol hebben gespeeld. Een dag lang draaien rond de kern van de zaak om uit te komen bij een vooropgezet compromis met de VVD. Een compromis van meer mooie woorden, zonder daden en met als resultaat de bevestiging van het gevoel dat mensen en veiligheid niet bovenaan staan.”

 

‘In de steek gelaten’

De afdeling Loppersum voelt zich in de steek gelaten:

 

“Deze brief is geen verzoek om uitleg en nadere verklaring; blijf gerust in Den Haag. We hoeven geen mooie woorden over de overwinning die jullie hebben geboekt binnen de coalitie. En ook niet over dat het toch echt een grote stap is die de minister nu onder jullie druk heeft gezet. Wij kunnen onze tijd wel beter gebruiken. Bijvoorbeeld om William Moorlag en de andere kandidaten te helpen bij hun ogenschijnlijk kansloze campagne voor de statenverkiezingen van 18 maart. Dat gaan we doen, met misschien wel meer inzet en energie dan ooit. Want in tegenstelling tot jullie laten wij onze provinciegenoten niet in de steek. En in tegenstelling tot jullie laten wij onze provinciale partijgenoten niet in de steek.”

 

Teleurstelling na gasdebat

Daags na het gasdebat in de Tweede Kamer zei voorzitter Errit Sietzema van de PvdA Loppersum al tegen ThePostOnline dat hij het debat ‘teleurstellend’ vond. Het was volgens Sietzema duidelijk dat er op coalitieniveau afspraken waren gemaakt en hij stelde dat PvdA-Kamerlid Jan Vos ‘handboeien om de armen en kogels om de enkels’ had gehad tijdens het debat. Daar was hij op zijn zachtst gezegd ongelukkig mee:

 

“Ik verwijt de voltallige Haagse PvdA-fractie inclusief Samsom dat er nu nog altijd geen duidelijkheid is voor de mensen hier”

 

Eerste brief

In de eerdere zondagsbrief van de PvdA Loppersum, stelde de partij dat de regio Groningen geen vertrouwen meer heeft in de eigen partij als deel van de coalitie:

“Momenteel is in de regio het vertrouwen in de PvdA als regeringspartij tot het nulpunt gedaald. Onze woordvoerder in de Tweede Kamer bestaat het om omvallende tuinstoelen als voorbeeld te nemen van een ravage die een aardbeving kan aanrichten. In andere debatten en interviews worden doorlopend ogenschijnlijk krasse uitspraken steeds weer gevolgd door enorme slagen om de arm.”

 

De boze Groningse sociaal-democraten verwachtten meer actie van de PvdA, zo schreven zij een week geleden:

“Mensen/bestuurders die veiligheid, schadeafhandeling, waardedaling en imagoschade nog steeds durven bagatelliseren, hebben helaas nog geen flauw idee van de impact van de situatie in Groningen.”

 

Lees ook

Tot de zomer minder gaswinning in Groningen
PvdA afdeling Ten Boer (Groningen): Stem geen PvdA
Aardbevingen: PvdA Loppersum heeft nul vertrouwen in PvdA
Gaswinning leidt tot extreme verdeeldheid bij Groningse PvdA’ers
Gasdebat – Teleurstelling over opstelling PvdA