Achtergrond

Negen redenen om tegen de megamoskee Gouda te zijn

13-02-2015 09:25

Afgelopen donderdag kreeg de Goudse bewonersvereniging van Gouda Noord, tegenstander van de beoogde megamoskee, inspreektijd bij een ‘informatie-avond’ van de gemeente Gouda onder leiding van onafhankelijk voorzitter Wim Deetman.

De bewonersvereniging Gouda Noord somde negen punten op die zouden kunnen gelden als negen redenen om de bouw van de megamoskee niet door te laten gaan.

Hieronder een samenvatting van de negen punten. De complete voordracht (PDF) is hier te downloaden.

 

1 Er is een alternatief
Op 5 november heeft de gemeenteraad al een motie aangenomen voor een alternatief gebruik van de bestaande PWA-kazerne: seniorenwoningen in combinatie met De Ark/Gemvia (speciale onderwijs en zorginstellingen, red.).

2 Schaal en impact op de buurt is te groot
De geplande moskee is te groot en het plan te omvangrijk. De impact op de buurt zal enorm zijn.

3 Buurt is niet gehoord en niet gezien
Het college van B&W lijkt weinig te hebben gedaan met wat de buurt vindt. Veel verder dan een herhaaldelijk ‘wij nemen uw kritiek mee’ is het nooit gekomen.

4 Andere locaties zijn beschikbaar
Het college van B&W heeft reeds in 2012 diverse alternatieve locaties aangedragen. Al deze locaties zijn door het moskeebestuur afgewezen. Waarom moet aan deze locatie worden vastgehouden? Het college van B&W lijkt niet te kunnen motiveren waarom de andere locaties niet goed genoeg zijn.

5 Verkeersveiligheid en parkeren
Er is onvoldoende verkeersonderzoek gehouden en de verkeersveiligheid van met name de vele fietsende scholieren is in het geding. In het bestaande onderzoek worden bestaande problemen gebagatelliseerd en zijn omliggende scholen niet geïnformeerd.

6 Vragen Tweede Kamer over financiering
Vanuit de Tweede Kamer is grote zorg geuit over de financiering van de moskee. Dit blijkt wel uit meerdere Kamervragen. Vreemd genoeg heeft de gemeente Gouda wel een forensisch onderzoek naar de financiering laten uitvoeren maar blijven de resultaten van dit onderzoek geheim.

7 Nut en noodzaak
De megamoskee kan 1500 bezoekers herbergen maar waar moeten die vandaan komen? De bestaande moskeeën blijven immers gewoon geopend. Bovendien zijn diverse groepen moslims in Gouda ook tegen de bouw van deze megamoskee.

8 Gedwongen samenwerking van De Ark met moskee
In mei 2014 bleek al dat een samenwerking van De Ark/Gemiva met de moskee op teveel bezwaren stuit. Toch zeggen ze nu ineens door één deur te kunnen. Het lijkt erop dat De Ark/Gemiva hier voor een kwestie van ‘slikken of stikken’ wordt gesteld. Het riekt naar chantage: De Ark is al twaalf jaar op zoek naar geschikte woonruimte en heeft nu weinig andere keuze dan zich bij onvrijwillige samenwerking met de moskee neer te leggen.

9 Financieel en juridisch risico gemeente
De gemeente zou geen enkel financieel risico mogen lopen, was één van de voorwaarden. Maar over de financiële gevolgen is nog zo weinig duidelijk dat het vrijwel onmogelijk is dat de gemeente hierin geen enkel risico loopt. Wat juridisch risico betreft: de omwonenden gaan zeker juridische stappen nemen als de gemeente deze plannen doorzet.