Achtergrond

In het Europarlement zijn ze gek op WC-Eend Awards

12-02-2015 16:46

Op de website van VVD-Europarlementariër Jan Huitema is te lezen dat hij is genomineerd als ‘Europees landbouwpoliticus van het jaar’. Huitema gaat mogelijk een zogeheten MEP Award in ontvangst nemen. MEP is de Engelse term voor Europarlementariër: Member of the European Parliament. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan Europarlementariërs die zich op een positieve manier van de rest hebben onderscheiden. Op 18 maart aanstaande vindt er in Brussel een soort gala plaats waarbij de prijzen van dit jaar worden uitgereikt. Is dit reden voor feest?

Welke weldoeners bedenken deze prijs en hebben het geld er een feestje van te maken? Dit is nergens te vinden op de website van Huitema en ook de website van de MEP Awards is er uitermate vaag over. Deze prijzen blijken te worden geïnitieerd door een onbekend blad waar onder andere Europarlementariërs zelf artikelen voor schrijven. Het blad is een commerciële uitgave zonder subsidie van de Europese instellingen. De vraag is: hoe kwam dit blad tot de nominatie van Huitema?

Open nominaties

Voor de MEP Awards bestaat een open nominatieproces waarbij ‘stakeholders’ een Europarlementariër mogen nomineren. Wie ‘stakeholders’ zijn is niet duidelijk. Volgens de organisatoren kan iedereen een Europarlementariër nomineren. Die theorie werkt in de praktijk natuurlijk anders: burgers zullen Europarlementariërs nauwelijks nomineren omdat ze meestal geen beeld hebben van hun werk. Het zijn vooral mensen die met Europarlementariërs werken die deze nominaties uitdelen. Alleen zij kunnen goed uitleggen welke bijzondere prestaties Europarlementariërs leveren.

Een intern Brussels feestje dus. Uit de aanmeldingen wordt een shortlist samengesteld. Door wie dat gebeurt en op basis van wat, staat er wederom niet bij. De organisatoren melden aan ThePostOnline dat de redactie van het blad de shortlist maakt. Uit die shortlist bepalen Europarlementariërs vervolgens wie de prijs wint. De organisatoren kijken op basis van de argumenten van de indieners wie in aanmerking komt. Dit versterkt de Brusselse incrowd: als burgers al tot een nominatie komen, kunnen zij dat nauwelijks beargumenteren. Brusselse insiders kunnen dat altijd beter.

Sponsors

De vraag is dan wie de insiders zijn die zo bepalend zijn voor dit proces. De organisatoren doen geen uitspraken wie er verantwoordelijk is voor nominaties. Met andere woorden: er was iemand die VVD’er Jan Huitema voordroeg voor ‘Europees landbouwpoliticus van het jaar’, maar het blijft geheim wie dat was. Navraag leert dat ook de medewerkers van Huitema dit niet willen of kunnen zeggen. We weten dus niet wie om welke reden Huitema in het zonnetje wilde zetten.

De organisatoren van de prijs laten weten dat de sponsoren van dit festijn geen rol spelen in het toekennen van de prijs. De MEP Awards worden namelijk gesponsord door een groot aantal organisaties. De MEP Award voor corporate governance wordt bijvoorbeeld gesponsord door ECIIA: de Europese Confederatie van Instituten voor Interne Audits. De MEP Award voor de digitale agenda wordt gesponsord door IEEE, een club die technische innovatie stimuleert. De MEP Award voor energie wordt gesponsord door Fuels Europe, een mooie naam voor de olie-industrie.

Fertilizers Europe

De farmaceutische industrie sponsort een prijs voor Europarlementariërs die zich inzetten voor chronische ziekten. De bierlobby sponsort de prijs voor Europarlementariërs die meer wereldhandel stimuleren. De prijs waarvoor Huitema is genomineerd is gesponsord door Fertilizers Europe: een club van mestfabrikanten. Volgens de organisatoren is Fertilizers Europe echter niet betrokken bij de nominaties of de selectie.

Institutioneel gezien zal dat wel kloppen: Fertilizers Europe zal de organisatoren niet bellen wie ze het liefst zien winnen. Maar het staat alle insiders vrij iedereen te nomineren die ze willen, om welke reden dan ook. De organisator kan daar ‘helaas geen openheid van zaken over geven’.

Er is geen reden aan te nemen dat Huitema nu in het krijt staat bij mestfabrikanten. We hebben daar geen enkel bewijs voor. Maar iedere Haagse politicus zou een nominatie weigeren voor prijzen waarvan de procedure zo schimmig is. Bas Eickhout van GroenLinks weigerde zijn nominatie wel. Dan verdien je pas de titel ‘Europarlementariër van het jaar’.

In Europa is de rubriek van Chris Aalberts over Europese politiek.