Politiek

VVD-Kamerlid Verheijen declareerde duizenden euro’s ten onrechte

11-02-2015 12:51

Donkere wolken pakken zich samen boven het Limburgse Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD). Volgens NRC Handelsblad heeft hij in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Limburg duizenden euro’s ten onrechte gedeclareerd bij de provincie. Het Kamerlid erkent tegenover de krant dat hij in een aantal gevallen ten onrechte heeft gedeclareerd en zegt die bedragen terug te zullen betalen.

Update 14.41 – In een nadere verklaring zegt Verheijen woensdagmiddag:

“Als je een dubbele functie hebt lopen zaken wel eens door elkaar. Dat is niet de bedoeling, dat is niet goed. Ik ben ook blij dat NRC er met een stofkam doorheen is gegaan, dat geeft mij in ieder geval gelegenheid om het recht te zetten. Er zijn geen hele grote onregelmatigheden, of onoorbare zaken aan het licht gekomen. Een aantal declaratiefouten, dat is fout, niet goed, en dat gaan we rechtzetten.  U moet zich voorstellen, het zijn iets van 1300 ritten die zij hebben onderzocht, daar zitten een stuk of 6 ritten bij waar inderdaad dingen door elkaar zijn gaan lopen of die verkeerd geboekt zijn en een aantal waarvan zij zeggen, dat had je niet moeten doen. Nou ja, daar denken we dan anders over dan de NRC, of dat in functie was van de provincie. Ik vind het allemaal redelijk opgeblazen.”

Update 14.26 – Minister-president Mark Rutte vindt de kwestie ‘eerlijk gezegd allemaal erg opgeblazen’, meldt TPO’s parlementair verslaggever Marieke van de Zilver vanuit Den Haag. Rutte vervolgt:

“Hij heeft een paar foute declaraties gedaan en die betaalt hij allemaal netjes terug, en dan vind ik dit allemaal erg opgeblazen”

Update 13.22 – Verheijen spreekt tegen het ANP van een ‘tendentieus artikel met aanwijsbare fouten’. Hij voegt eraan toe:

“De enkele gevallen waar zaken onbewust door elkaar zijn gelopen moeten door mij worden rechtgezet en terugbetaald. Spijtig genoeg heeft de sensatiezucht het dit keer gewonnen van de nuance en de feiten.”

Privékosten en campagnekosten

Volgens NRC, dat inzage had in de declaraties, heeft Verheijen tussen 2011 en 2012 voor duizenden euro’s aan privé-uitgaven, campagnekosten en kosten als lid van het landelijke VVD-bestuur neergelegd bij de provincie Limburg en dat is in strijd met de gedragscode en de regels voor het declareren bij de provincie. Zo heeft Verheijen zich voor een nevenfunctie vijf keer in de dienstauto van de provincie -met chauffeur-, van Limburg naar de Randstad laten rijden. Dat terwijl hij een reiskostenvergoeding kreeg voor zijn bijbaan. “Dat was gewoon stom”, zegt hij daarover.

Volgens de krant hangen de declaraties samen met zijn campagne voor het lidmaatschap van de Tweede Kamer. Hij zelf zegt: “Ik ben oprecht van mening dat ik het zo goed als mogelijk heb geprobeerd te scheiden. Maar ik ben een politicus, geen heilige. Ik ben niet feilloos.”

Van Rey en Piet van Pol

Mogelijk hangt Verheijen nog meer boven het hoofd. Zo loopt er namelijk een groot proces tegen de voormalig wethouder van Roermond en ex-senator Jos van Rey. Verheijen en Van Rey waren zeer close en het Kamerlid werd ook gehoord door het OM. Nu blijkt uit de declaraties dat Verheijen aanwezig was bij een 2.631 euro kostend diner in Amsterdam. Daar was hij samen met Jos van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol, die Van Rey zou hebben omgekocht.

“Ik wist niet dat Van Pol het restaurant ter plaatse met zijn creditcard heeft betaald. Had het anders gekund en gemoeten? Ja. Wijn van 127 euro per fles past niet bij soberheid die van een bestuurder gevraagd wordt,” zegt Verheijen daarover. Eind vorig jaar bleek diezelfde Van Pol 10.750 euro te hebben gestort in de campagnekas van de VVD-afdeling van Mark Verheijen.

Lees ook

NRC – Pekingeend, skûtsjesilen en de dienstauto (Blendle)