Achtergrond

Gaswinning leidt tot extreme verdeeldheid bij Groningse PvdA’ers

11-02-2015 12:56

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) besloot eerder deze week dat de gaswinning in Groningen tijdelijk wordt teruggedraaid. Reden voor verschillende PvdA-fracties in de provincie Groningen om openlijk hun ongenoegen te laten blijken richting de eigen mensen in de regering. Zo schreef de PvdA-fractie van Loppersum dat “het vertrouwen in de PvdA als regeringspartij in de regio tot het nulpunt gedaald” is en gaf de PvdA-fractie uit Ten Boer te kennen op deze manier geen zieltjes meer te willen winnen voor de eigen partij.

Campagnefolders terug naar Den Haag

Errit Sietzema is voorzitter van de PvdA in Loppersum en initiatiefnemer van de ‘zondagsbrief’. Meerdere fracties uit de ‘bevingsgemeenten’ steunen hem en stuurden dezelfde dan wel een soortgelijke brief richting Den Haag. “We voelen ons te kakken gezet”, zo zegt hij tegen ThePostOnline. “Hoe kunnen we de partij nog verdedigen met zo’n halfslachtig PvdA-beleid in Den Haag, dat zo afwijkt van hoe we hier in de provincie tegen de zaak aankijken? Ik durf me niet met goed fatsoen op straat te begeven. Ik kan roepen wat ik wil, maar uiteindelijk doet Den Haag niks. We zullen het debat van donderdag afwachten, maar als het niet naar ons zin is dan sturen we massaal de campagnefolders terug naar Den Haag. De zaak staat op scherp, maar om heel eerlijk te zijn heb ik er weinig goede verwachtingen van.”

‘Hoe kunnen we de partij nog verdedigen met zo’n halfslachtig PvdA-beleid in Den Haag, dat zo afwijkt van hoe we hier in de provincie tegen de zaak aankijken?’

 

Rondje langs de fracties

Hoe zit het met het vertrouwen in de rest van de provincie? ThePostOnline maakte een rondje langs verschillende fracties in en rondom het aardbevingsgebied.

Ergernis

Sebastiaan Ruddijs, PvdA Groningen Stad: “De PvdA-fractie in de stad Groningen heeft een wat andere positie dan de fracties in de ommelanden, aangezien zij direct getroffen zijn. We kunnen ons wel goed voorstellen dat zij graag meer duidelijkheid willen. Ik kan me de ergernis dan ook wel voorstellen, maar toch zien wij deze stap als een goed begin. Het debat van donderdag in de Tweede Kamer gaan we met grote interesse volgen. Ik weet dat de Haagse fractie haar stinkende best doet, maar het is natuurlijk het resultaat dat telt.”

Dezelfde brief gestuurd

Leo Sparreboom, fractievoorzitter PvdA Delfzijl: “Onze fractie heeft exact dezelfde brief richting Den Haag gestuurd als de fractie van Loppersum. We zijn in algemene zin tevreden met onze Haagse fractie, maar ook wanneer je tevreden bent mag je mensen best eens achter de broek aanzitten. De stap die Kamp nu heeft gezet ervoer ik als erg klein, tot ik Samsom gisteravond de belofte hoorde maken dat ook na juli de gaswinning op een veilig niveau blijft. Dat verandert de zaak en maakt het voor mij tot een heel behoorlijke stap. Het gaat ook vooral om communicatie. Als deze maatregelen twee jaar geleden waren aangekondigd, dan hadden we hier in Groningen het gevoel gehad serieus genomen te worden. Het is al met al erg pijnlijk.”

‘Als deze maatregelen twee jaar geleden waren aangekondigd, dan hadden we hier in Groningen het gevoel gehad serieus genomen te worden. Het is al met al erg pijnlijk’

 

Aan lot overgelaten

Hilbrand Brantsma, fractievoorzitter PvdA Appingedam: “Wij steunen de fracties van Ten Boer en Loppersum en delen hun kritiek. Ook wij vinden dat de Groningers te veel aan hun lot worden overgelaten. Tegelijkertijd wil ik wel een nuance aanbrengen, aangezien ik weet dat onze Tweede Kamerfractie achter de schermen hard werkt aan een structurele oplossing. De coalitiepartijen in Den Haag roepen nu van alles in aanloop naar de verkiezingen, maar tot een maand geleden had ik van hen nog niks gehoord.”

Mensenlevens

Alida Michels, PvdA Oldambt: “Wij hebben begrip voor de kritiek die geleverd wordt door de fracties van Loppersum en Ten Boer, maar vinden dit niet de manier om kritiek te leveren op de eigen partij. Maar het moge duidelijk zijn dat de maatregelen van minister Kamp nog lang niet genoeg zijn. We praten hier over mensenlevens, over mensen die hun kinderen niet meer op de bovenverdieping van hun huis durven laten slapen. Het feit dat de fracties van Loppersum en Ten Boer dergelijke kritiek leveren, laat zien hoe hoog het water de Groningers aan de lippen staat. Wij zijn dan ook van mening dat de landelijke PvdA-fractie meer moet doen om de signalen die het van de lokale collega’s krijgt op te pakken.”

‘We praten hier over mensenlevens, over mensen die hun kinderen niet meer op de bovenverdieping van hun huis durven laten slapen’

 

Stemmingmakerij

Maria Bolt, fractievoorzitter PvdA Bedum: “Ook wij staan achter de brief die Loppersum naar Den Haag heeft gestuurd, maar willen wel benadrukken dat het ons er vooral om gaat dat we de Haagse fractie input geven voor het debat van donderdag. Dat de fracties van Loppersum en Ten Boer nu oproepen om niet op de PvdA te stemmen of geen campagne te voeren, is stemmingmakerij. Ik kan daar helemaal niks mee, we kunnen veel beter een oplossing zoeken samen. Het is juist nu onze verantwoordelijkheid om de straat op te gaan en de mensen te vertellen wat de PvdA wél bereikt heeft, want dat is niet niks. Je terugtrekken of afkeren van de eigen partij levert totaal niks op.”

‘Dat de fracties van Loppersum en Ten Boer nu oproepen om niet op de PvdA te stemmen of geen campagne te voeren, is stemmingmakerij. Ik kan daar helemaal niks mee’

 

Niet eens met kritiek

Egbert Hofstra, fractievoorzitter PvdA Stadskanaal: “Ik kan mij de emotie bij de fracties in Loppersum en Ten Boer goed voorstellen. Stadskanaal ligt buiten het bevingsgebied, maar we krijgen het zeker mee. Ik ben het echter niet eens met de kritiek van beide fracties. Wij zien dit als een eerste stap in de goede richting, maar er moet nog wel meer gebeuren voor deze regio. Er moeten duurzame oplossingen komen en de economische positie van de regio moet worden verbeterd. Repareren is nog altijd niet hetzelfde als investeren. We zijn nog niet écht tevreden, maar er gebeurt nu in elk geval iets.”

Kort op de bal blijven zitten

Ans Grimbergen, fractievoorzitter PvdA Veendam: “Natuurlijk had er allang een structurele oplossing moeten zijn voor de problemen in het aardbevingsgebied, maar ik ben geen voorstander van kritiek uiten op deze manier. Het is niet mijn methode. Ik snap het gevoel van de fracties in Loppersum en Ten Boer dat er niet wordt geluisterd, zij worden dagelijks geconfronteerd met de problemen. Ik weet dat er enkele partijgenoten in Den Haag hard bezig zijn om aan een oplossing te werken, maar weet ook dat we vanuit de lokale politiek kort op de bal moeten blijven zitten. Zolang we met elkaar in gesprek blijven heb ik vertrouwen in een goede oplossing vanuit Den Haag. Deze eerste stap is oké, maar te klein om uiteindelijk de schade te beperken. Het gaat om een totaalpakket om de veiligheid te kunnen garanderen, niet alleen om die gaskraan.”

Lees ook:
Tot de zomer minder gaswinning in Groningen
PvdA afdeling Ten Boer (Groningen): Stem geen PvdA
Aardbevingen: PvdA Loppersum heeft nul vertrouwen in PvdA