Middendorp: dood Jordaanse piloot versterkt onze motivatie

05-02-2015 15:56

De gruwelijke dood van de Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh, die door IS om het leven werd gebracht door hem in brand te steken, heeft grote impact gehad op de militairen in de gevechtscoalitie tegen IS. Toch sterkt het vooral de motivatie in de strijd. Dat zei Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp vanmiddag tijdens een persconferentie.

Generaal optimistisch over strijd

Ondanks de gruwelijke moord op de Jordaanse piloot, overheerst bij Middendorp optimisme over de resultaten in de strijd tot nu toe. “We hebben IS grote klappen toegediend”, aldus de generaal. Er zijn sinds het begin van de missie 499 vluchten uitgevoerd waarbij 300 keer wapens zijn ingezet. IS is daarbij al in verschillende gebieden teruggedrongen.

Toch benadrukt Middendorp dat luchtaanvallen alleen niet genoeg zijn voor het verslaan van IS. “Met luchtaanvallen breken we het momentum, breken we de weerstand, maar om de controle over het gebied te krijgen is ondersteuning vanaf de grond nodig.”

Om die reden gaat Nederland eind februari officieel van start met de trainingsmissie, die het tweede deel van de Nederlandse deelname in de strijd tegen IS markeert. De afgelopen weken zijn reeds proeftrainingen gegeven, waarbij onder meer werd geoefend op het goed afstellen van de wapens.

Missie gericht op opleiding

De trainingsmissie bestaat uit twee onderdelen. Vanuit een basiskamp in Erbil zullen ongeveer honderd Nederlandse strijdkrachten een cursus van vier weken geven aan Koerdische peshmerga’s. Die cursus zal gericht zijn op schietvaardigheid, medische training, humanitair oorlogsrecht, bermbommen en de omgang met gevangenen. In totaal moeten aan deze cursus tussen de 50.000 en 100.000 peshmerga’s deel gaan nemen.

Ongeveer dertig militairen zullen daarnaast in de buurt van Bagdad Iraakse speciale eenheden gaan trainen. Deze training, die ontwikkeld is door de Amerikanen, heeft tot doel de eenheden op te leiden tot commando’s. Ook Noorwegen zal aan dit deel van de trainingsmissie deelnemen.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft in januari al in de Kamer aangekondigd dat de trainingsmissie in februari zou starten. Nederlandse militairen zullen onder geen beding deelnemen aan gevechtssituaties. De situatie in Erbil en Bagdad is relatief veilig te noemen, hoewel Middendorp benadrukt dat veiligheidsgaranties niet te geven zijn.

Ook Arabische landen beraden zich op strijd tegen IS

Nederland is niet het enige land dat de strijd tegen IS intensiveert. Jordanië had al aangekondigd een grotere rol te willen binnen de coalitie tegen IS, naar aanleiding van de gruweldood van Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh. Gisteren riep de Jordaanse koning Abdullah via de staatsomroep op tot een meedogenloze oorlog.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben in reactie op de gevangenneming van de piloot, nu een maand geleden, juist besloten hun rol in de strijd op te schorten. Tot die tijd hadden de VAE juist van alle Arabische landen aan de meeste coalitieaanvallen deelgenomen. Het afhaken van de VAE is een gevoelige slag voor de Verenigde Staten, die er steeds op hebben gehamerd zoveel mogelijk Arabische deelnemers in de coalitie te willen. Middendorp gaf tijdens de persconferentie aan het terugtrekken van de VAE nog niet te kunnen bevestigen.