Politiek

Zes ministers wisten van Oekraïnse briefing over luchtruim

03-02-2015 10:45

Zes ministeries waren op de hoogte van de briefing over de veiligheid van het luchtruim in Oost-Oekraïne. Het verslag van een Nederlandse diplomaat kwam op maandag 14 juli terecht op de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Financiën en Algemene Zaken. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu – verantwoordelijk voor de luchtvaart – zat daar dus niet bij. Drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 werden verschillende diplomaten op de briefing in Kiev bijgepraat over de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne. De diplomaat werd op de hoogte gesteld dat een Oekraïens vrachtvliegtuig op grote hoogte uit de lucht was geschoten. Het Kabinet blijft weigeren dat verslag openbaar te maken.

Elf vliegtuigen, acht helikopters neergehaald

Op 14 juli werd een Oekraïens transportvliegtuig, een Antonov AN-26, neergehaald. Oekraïne sloot toen het luchtruim onder de tien kilometer. In de periode van 15 april tot 17 juli 2014 zijn volgens het Kabinet elf vliegtuigen en acht helikopters boven Oost-Oekraïne neergekomen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer na vragen van CDA en D66.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt tegen ThePostOnline:

“Bijzonder dat half Den Haag de memo op 14 juli kreeg maar dat deze nu geheim is en zelfs niet ter vertrouwelijke inzage gegeven wordt.”

Waarschuwing NAVO-generaal Breedlove

Ook wilden de Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) weten wat het kabinet heeft gedaan nadat de Supreme Allied Commander Europe – de hoogste NAVO-generaal – Philip Breedlove op 30 juni 2014 tijdens een persconferentie waarschuwde voor trainingen op de grens tussen Oost-Oekraïne en Rusland met zeer geavanceerde luchtdoel raketsystemen. De generaal ging in de persconferentie in op de aanwezigheid van zware bewapening rond de Russisch-Oekraïense grens, de vermeende verstrekking van wapens aan de separatisten door Rusland, en de training met zwaar materieel aan de oostzijde van de grens. Opstelten schrijft nu dat deze informatie bij het Kabinet bekend was. Maar, schrijft Opstelten:

“Zijn opmerking ging niet specifiek over de veiligheid van het luchtruim, maar breder over de mogelijke betrokkenheid van Rusland bij het conflict in Oost-Oekraïne.”

Een opmerkelijke reactie omdat Breedlove letterlijk sprak over luchtdoel raketsystemen.

breedlove

De Tweede Kamer debatteert donderdagavond weer over de MH17-ramp.