Politiek

Mensen met een mening – dinsdageditie

27-01-2015 19:30

“House of Cards: commerciele Amerikaanse productie. Zeer succesvol. Winstgevend.
Borgen: Gesubsidieerde Deense publieke productie. Zeer succesvol. Drie seizoenen, wereldwijd verkocht, vele prijzen.
De Fractie: Gesubsidieerde Nederlandse productie. Na derde aflevering al minder dan 300.000 kijkers. Onsuccesvol. Belastinggeld weggegooid.
NPO, STOP ER MEE!”

TPO‘s hoofdredacteur Bert Brussen analyseert, concludeert en adviseert, op Facebook.

 

PVV-Kamerlid Martin Bosma is visueel ingesteld.

 

“Voor sommigen is het ‘recht op beledigen’ zelfs het onmisbare zegel geworden van de vrije democratie. Dat recht bestaat niet. Je kunt het zelfs niet afleiden uit het grondbeginsel van de vrijheid van meningsuiting. ‘Recht op belediging’ was ooit een ideetje van Ayaan Hirsi Ali, terloops geuit na afloop van een lezing. Zoals wel vaker was het niet zo’n heel goed idee.”

Columnist Ger Groot in Trouw over zelfcensuur.

 

“Ik kom niet graag in Amsterdam. Als ik er wel ben zie ik ook gelijk al die wijven die ik vroeger heb geneukt. Die zijn nu lelijk en hebben kinderen.”

Schrijver Arthur van Amerongen was weer eens een weekje in Amsterdam.

 

“Wat is de waarde van fatsoen en zelfcensuur als deze door de stille dreiging van de ander wordt afgedwongen? ‘We hebben de plicht te snappen waarom Mohammed-cartoons hele bevolkingsgroepen diep kwetsen’, schrijft Jansen. Maar hebben we vervolgens ook de plicht te snappen waarom gekwetste bevolkingsgroepen 45 kerken in brand steken omwille van een prent? Tot hoever reikt de bereidheid van Jansen om de gevoeligheid van de ander te ontzien? Wat voor nieuwe chantage staat ons te wachten, als we besluiten geen cartoon meer over Mohammed te tekenen? Moeten we, zoals in bepaalde buurten in Frankrijk wordt geëist, geen varkensvlees in supermarkten meer verkopen? Niet op straat eten tijdens de Ramadan? De lokale slijterij sluiten? Kerstbomen uit de scholen halen? Gescheiden zwemmen en sporten verbieden? Diepe decolletés op straat en onbedekte moslima’s taboe verklaren? Allemaal dingen die met de gevoeligheid van Mohammed- aanbidders kunnen botsen.”

Trouw-columnist Sylvain Ephimenco is vooralsnog geen al te groot voorstander van zelfcensuur. Godzijdank. Via Facebook.

 

Omroep MAX-baas Jan Slagter reageert op het bericht dat de NPO, RTL en SBS niet terugdeinzen voor een presentatrice met een hoofddoek.

 

“Nee mevrouw, een glaasje water is voor mij altijd genoeg.”

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) blijft onverstoorbaar als een Tweede Kamer-bode hem – terwijl hij aan het woord is tijdens een plenair debat – vraagt of hij nog iets wil drinken.

 

“Saoedi-Arabië is ook een belangrijke economische partner van Nederland en een bondgenoot in de strijd tegen de Islamitische Staat. Een internationaal georiënteerd land als Nederland kan het zich slecht veroorloven alleen banden te onderhouden met landen die aan onze normen voldoen. (-) Lang is de westerse steun voor autoritaire regimes in de Arabische wereld gerechtvaardigd met het argument dat dit de stabiliteit in de regio ten goede kwam. De laatste jaren is steeds duidelijker geworden dat die vermeende stabiliteit juist gevaarlijk extremisme in de hand kan werken. Dat kan voor het Westen reden zijn de banden met Saoedi-Arabië te heroverwegen. Maar de rouwplechtigheden rond het overlijden van een koning zijn nou net niet de goede gelegenheid om een nieuwe koers in te zetten.”

Het Saoedisch regime is verwerpelijk maar wel een bondgenoot, schrijft het immer anonieme Commentaar van NRC Handelsblad.

 

“Ik zei het eerder op deze plek en doe dat nu weer: slechts wanneer spelers en coach van hun eigen elftal zich hier structureel in woord en daad tegen keren, bestaat de kans dat deze idioten tot een onbetekenende groepering worden gemarginaliseerd. Ik begrijp niet dat de KNVB dit niet tracht te bevorderen, zoals ik evenmin begrijp waarom veel spelers die hooligans na afloop van een wedstrijd vaak zo uitvoerig en zelfs uitdagend plegen te bedanken. De spelers zijn óók schuldig.”

Telegraaf-columnist Rob Hoogland vindt dat Ajax en Feyenoord wat pro-actiever mogen zijn in de stammenstrijd waarin de achterban van de clubs is verwikkeld.

 

“Wat schuurt, is dat Nederland om ’principiële redenen’ alles uit de kast haalt rond de executie van drugsveroordeelde Ang, terwijl de Haagse politiek al jaren zwijgt over de moord op Sander Thoenes. De Nederlandse journalist werd in 1999 in Oost-Timor doodgeschoten, volgens VN-onderzoek door Indonesische troepen. Jakarta weigerde twee verdachte militairen uit te leveren. Daarna werd het stil. Het heeft geen zin om eindeloos de stellingen te blijven betrekken, klonk het al snel in Hollandse diplomatieke kringen.”

Hebben principes een beperkte houdbaarheid, vraagt Telegraaf-commentator Paul Jansen zich af. In ieder geval wekt het kabinet bij de kwestie-Ang de indruk te handelen uit binnenlands-politieke motieven. Koenders wilde van de Kamer niet het verwijt krijgen dat niet alles is gedaan om de executie te voorkomen, schrijft Jansen.