Haagse grabbelton

Artikel 50 gaat op in VNL van Bontes/Van Klaveren

27-01-2015 23:25

Dinsdagavond: persbericht van VoorNederland (VNL), het vehikel van ex-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren, in de inbox.  We citeren:

“De Algemene Ledenvergadering van de politieke partij Artikel 50 heeft besloten dat de partij per direct opgaat in VoorNederland (VNL).  Artikel 50 en VNL streven beide naar zeer lage belastingen, forse investeringen in veiligheid, een restrictief immigratiebeleid en ontmanteling van de EU.  De bundeling van krachten versterkt de klassiek-liberale boodschap in de politiek en gaat de versnippering op rechts tegen.  Artikel 50 haalde bij de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement bijna 25.000 stemmen met hun EU-kritische programma.”

Gedoe binnen Artikel 50

Eerder berichtten wij al dat er gedoe was binnen Artikel 50, Bontes en Van Klaveren zijn afgaande op het persbericht vooral bezig met window dressing. Want wat is Artikel 50 nou helemaal waard? Europees lijsttrekker Daniël van der Stoep brak na de verkiezingen met zijn eigen club. Zijn tweede man Alexander Sassen van Elsloo schoof eerder echter als volwaardig talking head aan bij Buitenhof; het geluid van Van der Stoep en zijn tweede man dééd er toe tijdens de campagne. Plus: eind vorig jaar werd Louis Bontes penningmeester van het Initiative for Direct Democracy in Europe (IDDE), een inititatief van UKIP-leider Nigel Farage. Een symbolische stap – VNL zit niet in het Europees Parlement – maar niet onbelangrijk. Artikel 50 zocht ook samenwerking met de Brit, terwijl de PVV zich richt op vrienden als het Front National.

VNL timmert aan de weg

Het lijkt er op dat het duo Bontes/Van Klaveren serieus bezig is de partij op poten te zetten. Eerder peilde Maurice de Hond dat VNL op tien zetels kan rekenen. Chris Aalberts – politiek-verslaggever/commentator van ThePostOnline – oordeelde dat dat een wel erg rooskleurig beeld schetst van de achterban van VNL: want waarom peilt De Hond de partij dan niet consequent? Tegelijkertijd zit er volgens hem potentie in het initiatief en is VNL mogelijk een serieus alternatief voor de PVV die zich al enige tijd verliest in een links-rechts strijd binnen eigen gelederen.

Toekomst?

De twee oud-PVV’ers weren zich kranig in de Tweede Kamer, weten soms de agenda te bepalen – tot gróót ongenoegen van de PVV –  en wekken de indruk serieus uit te zijn op een eigen mandaat: zetels bij eventuele landelijke verkiezingen. Plus: Wanneer die andere PVV-dissident – Roland van Vliet, die als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties Kamerbreed waardering oogstte – zich bij de club aansluit, is er sprake van een klein doch stevig nieuw rechts blok in de Tweede Kamer. Veel – zo niet alles – hangt af van het tijdstip van de landelijke verkiezingen: dan zullen Bontes/Van Klaveren moeten laten zien wat ze waard zijn. Resumerend: het nieuws over Artikel 50 van dinsdagavond is wellicht gekrabbel in de marge, maar toch niet onbelangrijk.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.