Politiek

Mensen met een mening – maandageditie

26-01-2015 19:25

“Ik heb nooit gedacht: nu wil ik eigenlijk een rare Mohammed afbeelden. Kijk, een grap maken over Mohammed is nu een grap maken over het feit dat je geen grap mag maken over Mohammed. Meteen een statement. Daar komt bij: met het keihard stelling nemen, bestrijd je ook niet per se het kwaad. Het is niet zo dat zo’n gast terugkomt uit Jemen, mij op tv ziet en dan denkt, wacht eens even, die Lubach heeft een punt.”

Arjen Lubach legt in de NRC uit waarom hij zich niet geroepen voelt grappen te maken over profeet Mohammed.

 

“Michiel De Ruyter zo nadrukkelijk in verband brengen met slavernij is zwaar overdreven. Hij heeft in West-Afrika een paar forten heroverd op de Engelsen, die door de Nederlandse West-Indische Compagnie voor slavenhandel werden gebruikt. Zelf heeft hij zich nooit direct met de slavenhandel ingelaten. Had De Ruyter die forten niet heroverd op de Engelsen, dan waren zij, met hun veel omvangrijker slavenhandel vanuit die forten, gewoon doorgegaan.

Ik vrees dat de demonstranten de geschiedenis van de 17de eeuw niet eens kennen, maar gewoon van het clichébeeld uitgaan dat alles wat Nederlanders ooit op zee en overzee hebben gedaan in het kwade daglicht staat van koloniale uitbuiting en slavernij.”

De enige echte Michiel de Ruyter-kenner, tevens zijn biograaf, vertelt in NRC.Next wat iedereen al had verwacht: de linkse boeroepers hebben geen flauw idee waarover ze boe-roepen. (Blendle-link)

 

“Geheel in de traditie van de Kazim-praatjes achteraf richtte hij zijn pijlen niet op zichzelf maar op de Ajax-keeper met wie hij in aanvaring kwam. Cillessen was een aansteller. Kazim: „He’s a baby. Know what I’m sayin’?”

Naderhand had Kazim grootse plannen. Hij wilde de keeper nog wel eens even binnen zien, in de catacomben. Hij trok op het veld alvast zijn shirt uit. Het stierf van de spannende spreuken en plaatjes op zijn huid.

The Bull versus The Baby.

Ik weet zeker dat Kazim in een kooigevecht wint van Cillessen. Voor wat het waard is, als je voetbalspits bent. Hij is beresterk. Kazim heeft eigenlijk maar één ding te vrezen: zijn getroebleerde zelfbeeld.”

Wilfried de Jong analyseert opnieuw het gedrag van Feyenoordspits Kazim-Kazim, in zijn column in de NRC.

 

“Op de plaats van Kazim is iemand nodig die alleen maar aan scoren denkt. Veel ingewikkelder is het probleem niet.”

Willem van Hanegem schrijft in zijn wekelijkse column in het AD waarom Feyenoord niet van Ajax wint, en dit jaar alweer geen kampioen wordt.

 

“Ik ben natuurlijk wel erg blij dat ik er voor mijn leeftijd nog steeds zo goed uitzie. De laatste tijd ben ik behoorlijk wat kilo’s afgevallen en mijn huid kun je gerust nog strak noemen. Maar nee, een naaktreportage ga ik toch maar niet doen.”

Viola Holt vertelt in de immer betrouwbare Story dat zij niet meer zit te wachten op een naaktreportage in de Playboy.

 

Peter R. de Vries, die vorig jaar nog een tip openbaarde over een mogelijke verdachte inzake de dood van Els Borst, reageert op het feit dat er een andere verdachte in beeld is gekomen.

 

“(-) het moet ook gebeuren. Griekenland wil niet op deze manier doorgaan. Dat zal ertoe leiden dat Griekenland of uit de euro moet, of de schulden deels worden kwijtgescholden en onder soepeler voorwaarden worden gebracht. Wat het ook wordt, de doos van Pandora gaat open. Andere grote schuldenaars zullen ook af willen van schuld. Of anders de eurozone verlaten. Zo’n proces zal niet fraai zijn, maar wel heel veel geld kosten. Maar dat de eurozone onderlinge schulden betaalt óf zich beperkt tot liquide landen, is onvermijdelijk.”

De overwinning van Syriza zou nog weleens stevige consequenties kunnen hebben, schrijft Elseviers man in Brussel Jelte Wiersma.

 

“De aftakeling en financiële uitholling van KLM zijn in het geding. Dat kan ook grote gevolgen hebben voor de toekomstige positie van knooppunt Schiphol en de Nederlandse economie. Dit gaat heel ver.”

Er dreigt een conflict tussen KLM en moedermaatschappij Air France. De Fransen zijn voornemens KLM volledig in te lijven. “De machtsstrijd der giganten”, zeggen anonieme top-managers van KLM tegen de Telegraaf.

 

“Ik kan alleen maar zeggen: ik vind dat ik roomser moet zijn dan de paus.”

Brandpunt-verslaggever Aart Zeeman zegt in NRC Handelsblad geen commerciële klussen te willen doen. Hij reageert op het verhaal dat zijn collega Fons de Poel duizenden euro’s bijverdient met werk voor onder meer de Rabobank, ABN Amro, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de accountants van PWC en de nierartsen van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie.