Politiek

Rotterdammer (38) verdacht van dood Els Borst

26-01-2015 16:23

Er is een verdachte in beeld van de moord op Els Borst. Dat hebben de politie en het Openbaar Ministerie bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De man kwam in beeld, nadat hij was opgepakt in een andere strafzaak en zijn DNA bleek te matchen met het DNA dat op het lichaam van Els Borst is aangetroffen. De man zit vast, formeel als verdachte in de andere strafzaak. Mogelijk gaat het om Bart van U.

Update 17.15 – Ook de NOS meldt inmiddels, op basis van bronnen, dat Bart van U. de man is die vastzit.

Update 16.55 Bart van U. – Op internet wordt gespeculeerd dat de dader Bart van U. zou zijn. Hij werd namelijk op 12 januari opgepakt in Rotterdam als moordverdachte.

Bron: Politie.nl

Bron: Politie.nl

Update 16.50 Nabestaanden geven geen reactie – De nabestaanden van Els Borst willen voorlopig geen reactie geven op de ontwikkelingen in het onderzoek naar de dood van hun geliefde. De familie heeft dat laten weten aan het ANP. “De familie vraagt u de nabestaanden rust en privacy te gunnen”, aldus een korte verklaring.

Update 16.49 Verklaring OM – Het Openbaar Ministerie heeft een verklaring uitgedaan omtrent de ontwikkelingen in de zaak Borst. Daarin schrijft het dat de verdachte vastzit in een andere moordzaak. “De verdachte zit sinds maandag 12 januari 2015 vast op verdenking van moord dan wel doodslag op een vrouw uit Rotterdam op 10 januari 2015”, zo schrijft het OM. De volledige verklaring leest u hier.

Update 16.44 Onderzoek- De politie zal de komende periode ‘terugrechercheren’ en onderzoek doen naar (het leven van) de man ten tijde van de dood van Els Borst.

Update 16.39 Volledige beperking- De verdachte is aangehouden als verdachte in de Rotterdamse zaak en dus nog niet formeel in de zaak Borst. De man zit in volledige beperking vast in Rotterdam.

Update 16.37 Verdachte aangehouden – Een 38-jarige verdachte is aangehouden. Het gaat om een Rotterdammer. De persoon is verdachte in een andere zaak en kon worden aangehouden na een DNA-match.

Misdrijf

Els Borst werd op 8 februari 2014 gevonden in de garage van haar woning in Bilthoven. Al snel werd duidelijk dat Borst geen natuurlijke dood was gestorven. Borst werd op zaterdag 8 februari voor het laatst gezien tijdens een congres van D66. Op maandagavond 10 februari werd zij gevonden door de moeder van Michiel Scheffer, fractievoorzitter D66 in de provincie Gelderland.

Euthanasie

In december 2014 zei de politie nog geen doorbraak te verwachten op korte termijn. Wel kreeg de politie via Peter R. de Vries een tip over mogelijke betrokkenheid van een persoon met een psychiatrische achtergrond. Het is bekend dat een verwarde man in de week voor de dood van Borst bij haar aanbelde met een vreemd verhaal.

Els Borst was tussen 1994 en 2002 minister van Volksgezondheid en tijdens het tweede paarse kabinet zelfs vicepremier van Nederland. Haar belangrijkste wapenfeit was het onder voorwaarden toestaan van euthanasie.

Lees ook:
TPO-dossier inzake Els Borst