Politiek

SP wil (wederom) dat Nederland Edward Snowden asiel biedt

22-01-2015 12:58

SP Kamerlid Ronald van Raak wil wederom dat Nederland klokkenluider Edward Snowden asiel biedt. Snowden zou ‘dolgraag’ naar Nederland willen, zei hij woensdagavond bij Nieuwsuur. Van Raak vindt dat Nederland hem die kans moet bieden ‘op basis van humanitaire gronden en in het kader van onze nationale veiligheid’. Afgelopen zomer pleitte de socialist hier ook al voor toen bekend werd dat Snowden onder meer in Nederland asiel had aangevraagd.

Asielaanvraag op afstand kan niet

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wilde daar niet aan: asiel kan ‘enkel in Nederland en in persoon worden ingediend’. Daarom kan hij de aanvraag van Snowden niet in behandeling nemen. Het is sinds 2003 niet meer mogelijk om  asiel op een ambassade asiel aan te vragen. Snowden bevindt zich nu in Moskou, zijn Amerikaanse paspoort is ongeldig verklaard.

Plasterk sprak dreigende woorden over Snowden

Daarbij is het nog maar de vraag of Snowden veilig zou zijn in Nederland. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) sprak eind 2013 dreigende woorden over Snowden:

 

“Die wordt gezocht en we hebben een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten, dit zal dus wel een probleem opleveren. Daar ben ik niet voor.”

 

‘AIVD/MIVD verlengstuk van NSA’

Snowden zei tegen Nieuwsuur dat de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD precies doen wat de Amerikaanse NSA van ze vraagt. De Amerikanen zien de Nederlanders als ‘ondergeschikten’ die altijd ‘onbegrensde toegang’ bieden. Van Raak wil nu van Plasterk – verantwoordelijk voor de Nederlandse inlichtingendiensten – weten hoe hij de ‘belangen van ondernemers en wetenschappers in Nederland, de positie van Nederlandse politici en diplomaten en de vrijheid en veiligheid van Nederlandse burgers’ denkt te kunnen verdedigen ‘als ons geheime diensten in de praktijk een verlengstuk zijn van de Amerikaanse geheime diensten’.

Lees ook

Nieuwsuur – Interview Snowden