Politiek

GL Dordrecht: ‘Kunt boodschap ook op aardige manier verpakken’

22-01-2015 12:27

Quote komt uit het Algemeen Dagblad. De cartooncensurerende GroenLinkser in kwestie is ‘burgerraadslid’ bij GroenLinks in Dordrecht.

‘Boodschap aardig verpakken’

Update 14.27 –Fractievoorzitter Kitty Kruger van GroenLinks Dordrecht verduidelijk bovenstaande in een reactie bij ThePostOnline: “Laat me vooropstellen dat we niks of niemand willen censureren en ook niks tegen Charlie Hebdo hebben. Wat we willen is mensen bewust maken van de manier waarop zij gebruik maken van vrijheid van meningsuiting. Mensen moeten alles kunnen zeggen, maar de vraag is tegelijkertijd of ze dit in de praktijk dan ook moeten doen. Als anderen zich gekwetst voelen – en dat zag je ook met de Zwarte Pietendiscussie – dan kun je daar rekening mee houden. Dan kun je je boodschap ook op een aardige manier verpakken.”

Truttig

“Het klinkt misschien truttig, maar in een maatschappij die steeds harder wordt is het belangrijk na te denken over respectvolle omgangsvormen. Choqueren mag en moet soms en met beledigen kun je ook een discussie op gang brengen, maar tegelijkertijd is het belangrijk rekening met elkaar te houden en elkaar te respecteren. Daar kun je geen regels voor maken, dat moet uit de mensen zelf komen.”

‘Charlie Hebdo wordt gehypet’

“Waar het in dit specifieke geval over ging, is dat de wethouder roept dat hij ‘wel even regelt’ dat hij een cartoon op gaat hangen in een stripmuseum dat nog niet eens is gerealiseerd. Daar gaat hij helemaal niet over. Hij had het over ‘wijken voor terreur’ en dan pak je er dus één specifieke cartoon uit van Hebdo, terwijl ze alles en iedereen op de hak nemen. En daarnaast, ik vind dat iedereen die nu zogenaamd Charlie heet wat verder moet kijken. Er zitten wereldwijd journalisten vast. Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar ik vind dat Charlie Hebdo momenteel teveel wordt gehypet.”

Update 16.28 – Het standpunt van GroenLinks Dordrecht blijkt niet breed gedragen te worden. Rutger Groot Wassink, fractieleider van GroenLinks Amsterdam, heeft zich reeds gedistantieerd van zijn Dordrechtse collega’s.

Lees ook:
TPO-dossier GroenLinks.