Politiek

SP wil actie tegen twitterende thuisblijf-jihadist Shabir Burhani

20-01-2015 17:06

Maiwand de Thuisblijver wordt hij genoemd door Geenstijl. Zijn echte naam:  Shabir Burhani. In 2013 kwam hij in het nieuws nadat hij zich dreigend had uitgelaten over Elsevier-columnist Afshin Elian. Ook circuleren foto’s van hem op internet terwijl hij op bezoek is bij de Taliban in Afghanistan: in de handen een raketwerper en een machinegeweer. Driftig twitterend, facebookend, YouTubend en in de media verspreidt hij zijn jihadistische waarheden.

Aanslagen Parijs ‘aanbevelenswaardig’

In Trouw (Blendle-link) werd hem vorige week gevraagd of hij begrip heeft voor de  aanslagplegers in Parijs.

“Als ik dat zeg, kan ik wettelijk in de problemen komen. Maar als de daders moslims zijn, is wat zij gedaan hebben vanuit sharia-oogpunt volledig toegestaan, aanbevelenswaardig zelfs. Dat is niet mijn persoonlijke mening, maar islamitisch gezien is het zo. (-) Je kunt je afvragen of die aanslag wijs was. Weerhoudt het anderen ervan de profeet te beledigen? Of wakkert het de haat tegen de islam aan?” De aanslag had voorkomen kunnen worden. “Het had niet gehoeven. De oorzaak had weggenomen kunnen worden. Die cartoons hadden niet geplaatst hoeven worden.”

Wat wil Opstelten?

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil nu van minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) opheldering. Tegen ThePostOnline zegt hij:

“De minister zegt dat we optreden tegen terroristen. Met deze vragen wil ik kijken hoe hard dit is. Hoe wordt met een figuur als deze omgegaan?”

Van Raak wil weten hoe Opstelten de dreiging inschat van Burhani die zichzelf in Afghanistan bij de Afghaanse Taliban met wapens op de foto heeft gezet zet en daar mogelijk een training heeft gevolgd en vervolgens zegt dat de aanslag in Parijs ‘aanbevelenswaardig is’. Van Raak: “Is hier niet sprake van een directe dreiging? Zo niet, wanneer dan wel?”

Wordt vervolgd.