Politiek

Mensen met een mening – dinsdageditie

20-01-2015 19:21

“Ajax is normaal gesproken een van de smaakmakers, maar het tempo waarin ze opbouwen houd ik nog bij.”

De 83-jarige ex-voetballer Cor van der Gijp blikt in het AD met humor vooruit op de Klassieker van aanstaande zondag.

 

“Aboutaleb op één, Den Oudsten op twee en Van der Laan op drie. En Fleur Imming talent van het jaar. Je zult ze alle 4 maar in je Partij hebben. ‪#‎heeltrots‬”

Diederik Samsom reageert op zijn Facebookpagina opgewonden op de uitslag van de verkiezing van Beste Bestuurder 2014 van het Binnenlands Bestuur. De PvdA doet het in díé verkiezing zo gek nog niet.

 

“Er zou een game voor jihadisten moeten worden ontwikkeld, zodat ze hun almachtsfantasieën achter de computer kunnen uitleveren.”

De Franse ‘islamdeskundige’ Olivier Roy wordt aangehaald in de Voetnoot van Arnon Grunberg in de Volkskrant.

 

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt over VNO-NCW voorzitter Hans de Boer en zijn tien puntenplan.

 

“De conclusie is dat de koers die wij als weekblad en website willen varen inmiddels ver afligt van die van het tv-programma, waarop wij als redactie bovendien geen enkele invloed hebben. Het tv-programma blijft zonder twijfel een kijkcijferhit en het staat RTL vrij om de formule te handhaven, maar omdat wij ons hier niet langer mee willen associëren hebben we afgesproken als VI-redactie voortaan geen redactionele bijdragen meer te leveren.”

VI-hoofdredacteur Tom van Hulsen over de reden van de breuk met Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp.

 

“We hebben laten ontstaan dat er in onze samenlevingen mensen zijn die zich totaal vervreemd voelen en bereid zijn verschrikkelijke dingen te doen, aanslagen te plegen. Je kunt zeggen: die moet je kunnen vinden en voor het gerecht brengen, je moet aanslagen kunnen verijdelen en daarvoor een groot inlichtingenapparaat ontwikkelen, je moet een politieapparaat hebben dat overal aanwezig is en dat moet je zwaar kunnen bewapenen, je moet straffen uitspreken die afschrikken, etcetera. Dat is allemaal waar, maar tegelijkertijd moet je ook nadenken over wat de ‘root causes’ zijn. Hoe komt het nou dat mensen zo te radicaliseren zijn? Welke elementen hebben dat veroorzaakt? Dan kom je uit bij een in mijn ogen foute uitleg van religie, een jarenlang opgebouwde frustratie in het Midden-Oosten en gevoelens van uitsluiting.”

Generaal buiten dienst Dick Berlijn is niet zomaar een militair maar een Nederlandse militair: eentje die toch vooral vindt dat het aan de omstandigheden ligt. Zou generaal Berlijn wellicht een functie binnen D66 op het oog hebben? Via Jalta.nl.

 

“De moslimgemeenschap moet begrijpen dat als zij zich niet uitspreekt dat uitgelegd kan worden als “dan zijn jullie dus vóór”. Als wij een samenleving willen zijn waar we elkaar ongeacht religie of afkomst kunnen vertrouwen, moet je elkaar ook af en toe eens geruststellen. Gebeurt dat, komt er ook van de autochtone bevolking een andere, minder islamofobe reactie.”

Nogmaals Dick Berlijn. Hij is uit zijn schuttersputje gekomen. Zou hij voor het CDA de Kamer in willen?

 

“Wat zit erachter dat mensen zo geradicaliseerd kunnen worden? Dat is niet alleen maar de islam. Dat is het gebrek aan scholing, gebrek aan toegang tot welvaart. Is het vreemd dat mensen dan in de kleine criminaliteit gaan, makkelijk radicaliseren? Er zullen mensen bij zijn die het doen voor Allah en vaderland, ideologisch gedreven dus. Anderen doen het uit haat jegens het Westen. Het is een brei van problemen”

Oh, Dick Berlijn ging alleen maar even een scherfvest aantrekken. D66 ligt alvast in de commandotent.