Politiek

Ruud Koole definitief niet op lijst Eerste Kamerverkiezingen

18-01-2015 17:09

PvdA-Senator Ruud Koole is er niet in geslaagd om hoger op de kandidatenlijst van de PvdA te komen voor de Eerste Kamerverkiezingen eind mei. Koole was door zijn partij op een onverkiesbare plaats op de lijst gezet, maar probeerde zondag met hulp van het PvdA-congres toch op een verkiesbare plek te komen. Dat lukte niet, daarmee is de kans verkeken dat Koole terugkeert in de senaat.

Hij daagde eerst kandidaat vier uit, waartegen hij verloor. Datzelfde gebeurde bij de kandidaten vijf en zes. Koole liet het daar bij.

PvdA-partijbaron Mark Lauriks op Twitter:

De lijst wordt aangevoerd door de huidige fractievoorzitter Marleen Barth. Op nummer 2 staat waarnemend burgemeester Ruud Vreeman van Groningen. Vreeman was eerder ook partijvoorzitter.

Koole viel afgelopen zomer partijleider Diederik Samsom aan. Als partijvoorzitter deed hij hetzelfde tijdens de verkiezingen van 2002, Koole had toen stevige kritiek op lijsttrekker Ad Melkert. Dat de poging van Koole om hoger op de lijst te komen niet slaagde, is een opsteker voor de partijtop. Er was rekening mee gehouden dat het congres onvrede over partijleider Diederik Samsom zou uiten door een ‘proteststem’ op Koole.