Politiek

Dijsselbloem blijft zitten op cruciale e-mail over EU-naheffing

13-01-2015 12:48

Met update – CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt kan hoog of laag springen, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat niet de e-mail van vrijdag 17 oktober 2014 openbaar maken waarin voor het eerst wordt gerept over de EU-naheffing van 1,1 miljard euro.  Een cruciaal bericht van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Europa aan maar liefst zeven ministeries blijft daarom definitief onder de pet. Dat heeft Dijsselbloem aan de Tweede Kamer geschreven.

Het rookgordijn rondom ‘Stuk 75’

Dijsselbloem herhaalt in zijn brief dat het belangrijk is ‘tot afspraken komen om een situatie zoals nu is ontstaan in de toekomst te voorkomen’. Lidstaten moeten in de toekomst eerder en beter geïnformeerd worden en natuurlijk valt het woord ‘transparantie’. Mooi en aardig, maar dat was niet de vraag. Omtzigt wil opheldering over de bewuste e-mail. En die krijgt hij niet. ‘Stuk 75’ kwam vorige maand omhoog na een Wob-verzoek van de Telegraaf.  Terecht concludeerde de krant dat het Kabinet een rookgordijn heeft opgetrokken rondom de naheffing.

75

Volgens Dijsselbloem weegt het belang van de ‘betrekkingen van Nederland met andere staten en met internationale organisaties’ zwaarder dan de openbaarmaking van het bewuste bericht. Dat een lid van de Tweede Kamer voor de derde keer heeft gevraagd om openbaarmaking van deze cruciale  informatie vindt Dijsselbloem van minder belang. Waarvan akte.

Update 12.58 – Omtzigt zegt tegen ThePostOnline over de kwestie:

 “De regering heeft nu drie keer geweigerd deze vraag te beantwoorden terwijl ze ondertussen wel heeft betaald. Ik zal blijven vragen. Bij een rekening van 1,1 miljard euro laat je toch gewoon even het bonnetje en de begeleidende brief zien?”

Lees ook

Reconstructie van Geenstijl uit december