Politiek

Mensen met een mening – vrijdageditie

02-01-2015 18:15

“Het verouderde belastingstelsel voor bedrijven, werknemers en zzp’ers versterkt ook de ongelijkheid. Multinationals hoeven dankzij ingenieuze belastingroutes veel minder belasting te betalen dan een lokaal mkb-bedrijf – een misstand die terecht onder vuur ligt. De ondernemer kan dankzij vrijstellingen zijn lasten sneller verlagen dan een doorsneewerknemer.”

“Op, tegen de ongelijkheid!”, zo vindt Xander van Uffelen, naar eigen zeggen in lijn met Piketty.

 

“Wat kan je als eenling of in een groep, een straat, de provincie of de buurt bereiken? Dingen die je zelf kan veranderen, omdat de politiek het toch niet doet.”

Dolf Jansen wordt columnist bij Vroege Vogels, en belooft volop Participatiesamenleving op zijn luisteraars te gaan.

 

“Ik wilde geen vast contract meer bij de VARA, omdat ik de discussie over geld zat was. Ja. Elk jaar kwam ik weer met mijn dikke kop in De Telegraaf, met daarboven in dikke letters dat ik een graaier was“ (…) “Ik werk keihard voor mijn geld. Dus ik was er even klaar mee, net als met het maken van primetime amusement. Zoals het nu gaat, met een aangeversrol in De Kwis en als tafelheer bij DWDD, vind ik het heel fijn.”

Paul de Leeuw vertelt in de VARAgids waarom hij nokte bij de omroep.

 

“Hoe wrang is het dat hét publieksevenement van de publieke omroep, de Top 2000, een hitparade is? De Top 40 werd destijds verfoeid – de VARA draaide nooit platen uit de lijst. Dat was voor het klootjesvolk. Commercieel is de Top 2000 een groot evenement. Maar is het een publieke taak?”

Erik de Zwart in het AD.

 

“Natuurlijk is deze stad enorm gevormd door de wederopbouwgeest uit de jaren vijftig, maar is het geen tijd om een nieuw hoofdstuk in te slaan? De finaleklap: sinds ik op internet de term “rotondekunst” voorbij zag komen, kan ik die referentie niet meer uit mijn hoofd zetten.”

Ok, nog even over die ballen in Rotterdam dan, moet dat nu echt. Eeva Liuku stelt nog even een paar vragen en voorwaarden, zo aan het begin van 2015.

 

“Graag zie ik de PvdA als tegenhanger van de hufterigheid van ‘samen voor ons eigen’. Volkspartijen als de PvdA moeten de verdeelde samenleving niet opvatten als een teken van onmacht maar juist als een opdracht: binden is harder nodig dan ooit.”

Europarlementariër Paul Tang voelt in NRC Handelsblad niks voor het opheffen van de PvdA.

 

Jorrit Bergsma is ziek.