Interview

Debat topinkomens – ChristenUnie teleurgesteld in SP

29-12-2014 21:27

Een meerderheid van de Tweede Kamer blokkeerde maandag de wens van ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers voor een spoeddebat dit jaar over de topinkomens in de publieke en semipublieke sector. Hij vindt de hele kwestie pijnlijk voor het kabinet én de Tweede Kamer, zegt hij tegen ThePostOnline. Segers was naar eigen zeggen niet uit op ‘politiek spektakel’, wel had hij gehoopt op een meer eensgezinde oppositie. Hij is vooral ‘teleurgesteld’ in de SP.

Meneer Segers, u bent ontevreden. U wilde een spoeddebat en u kreeg het niet. U koos echter niet voor een dertig-ledendebat maar wilde dat een meerderheid van de Kamer u steunde. Waarom niet voor die makkelijke weg van dertig handtekeningen gekozen?

“Ik ben niet uit op politiek spektakel. Deze kwestie is namelijk essentieel voor zowel het Kabinet als de Tweede Kamer. Blok en Schippers zeggen de wet niet op tijd te kunnen invoeren, Bussemakers zegt dat ze dat voor een deel wél kan. Mijn conclusie is dat het Kabinet dus niet met één mond spreekt. Daar spreekt niet alleen onwil uit, bovendien vind ik dat erg pijnlijk voor het Kabinet.”

De nieuwe wet topinkomens wordt uitgesteld voor de woningcorporaties, zorginstellingen en  universiteiten. Dat lijkt mij ook pijnlijk voor de Tweede Kamer die in meerderheid vóór was.

“Jazeker, de PvdA is niet op haar strepen gaan staan. Terwijl ik denk dat we dit niet zomaar moeten laten passeren. We moeten het Kabinet manen deze wet integraal in te voeren.”

De wet haalde het vorige week in de Eerste Kamer, de VVD stemde echter tegen. Het lijkt op de kwestie van de vrije artsenkeuze waar het Kabinet bijna over struikelde, met dien verschille dat er nu wel een meerderheid is.

“De VVD-fractie in de senaat heeft niet geleverd. Daar waar het bij de vrije artsenkwestie recent uiterst zwaar woog dat de PvdA niet leverde, is het nu omgekeerd opeens geen punt. De PvdA laat dit gewoon lopen. Dat vind ik onbegrijpelijk.”

SP-leider Roemer heeft al eerder voor het nieuwe jaar een debat aangevraagd. Probleem opgelost, toch?

“Dat wordt een therapeutische napraat-sessie. Als we nog iets hadden willen doen had het voor januari moeten zijn. Daarom heb ik de SP aangeboden the lead te nemen in deze kwestie. Daar hadden ze geen zin in.”

Wellicht dat Roemer in het nieuwe jaar de show wil stelen.

“Dat weet ik niet. Maar ik ben hoe dan ook teleurgesteld in de SP. Collega Omtzigt (Pieter Omtzigt, CDA/BP) had het eerder vandaag in een column over de erosie van de parlementaire democratie. Ik kan mij daar wel in vinden, deze kwestie raakt aan zijn stelling.”