FNV: ‘Terecht dat ambtenaar jammert over inferieur kerstpakket’

23-12-2014 12:29

Vakbond Abvakabo FNV vindt het een slechte zaak dat gemeenten bezuinigen op het kerstpakket voor hun ambtenaren of het zelfs geheel afschaffen. Dat meldt de website Binnenlands Bestuur dinsdag. Uit een peiling bleek vorige week dat driekwart van de gemeenteambtenaren zo’n pakket ziet als een leuk extraatje of als blijk van waardering voor een jaar hard werken. 

De kerstpakketten staan ter discussie. Verschillende gemeenten, waaronder Enschede en Roermond, hebben ze bij wijze van bezuinigingsmaatregel al afgeschaft.

Andere gemeenten stoppen er minder in.

Het aantal ambtenaren neemt af en de overgebleven medewerkers staan volgens de bond onder hoge druk, onder meer door de decentralisaties. “Dan is het wel wat raar dat je in plaats van dat je je waardering uit, de kerstpakketten gaat schrappen.”

Anp

Over ambtenaren:

Een ambtenaar is een man of vrouw die in dienst is bij de overheid. Dat betekent dat ze meestal een vaste baan hebben met een prima startsalaris en superieure secundaire arbeidsvoorwaarden: 13e maand, extra veel vrije dagen, veel vakanties, nooit meer dan acht uur per dag werken en unieke extra’s als lang ouderschapsverlof, kinderopvang, extra scholing, cursusbudget, duurzame koffie (verplicht op de meeste stadhuizen), suikerklonjes van bruine rietsuiker, cursussen bureaustoel verstellen, huishaptonoom, lange lunchpauzes en goede pensioenen danwel verzekeringen.

Ook heeft de ambtenaar vaak recht op een afkolfruimte, een rookruimte, een ruimte om van zeepsteen sieraden te fröbelen, een genderneutraal toilet, een jaarlijkse cursus yoga danwel midfullness danwel NLP, en natuurlijk een bioallergeen neksteuntje voor tijdens uit het raam staren. Uiteraard gaat de ambtenaar regelmatig teambuilden, borrelen, afpilsen, carten en bowlen.

Als het even kan hoort ook een vertrekbonus of gouden handdruk danwel gouden horloge bij het ambtenaarschap.

Het is dus terecht dat deze, door belastinggeld betaalde, rijksoverheidmedewerkers klagen over een kerstpakket dat niet luxe genoeg is. Zeker in tijden van crisis, terwijl andere inwoners van hun gemeente bij de voedselbank in de rij staan, de asielzoekers even geen bad-bed-brood krijgen en opa en oma in hun eigen poep liggen te creperen wegens een gebrek aan slecht betaalde zorgmedewerkers maar een overschot aan bonus verdiendende zorgambtenaren, kan zoiets zeer kwetsend zijn voor deze afgebeulde loonslaaf.

Elke dag het zelfde systeemplafond is tenslotte ook niet alles.