Reportage

Serious Request onderstreept alle problemen van de PvdA

22-12-2014 11:00

De Grote Markt in Haarlem staat zondag vol. Het lijkt op Koninginnedag: veel uitgelaten mensen op een heel klein stukje grond. Bij het station deelt de gemeente folders uit hoe men bij het glazen huis kan komen, terwijl de weg zichzelf wijst, als de borden en de mensenmassa dat al niet doen. Haarlem ziet zwart van de mensen: al met al een uitstekende middag om met de PvdA in een zaaltje te discussiƫren over de positie van vrouwen.

Ooit was ze omroepster bij de VARA, maar nu heeft ze zich getransformeerd tot politica: Marceline Schopman praat vanuit haar rol als Haarlems gemeenteraadslid de middag aan elkaar. Ze overvoert ons direct met allerlei cijfers waaruit blijkt dat het slecht is gesteld met de positie van de vrouw. Vandaag gaan we in op problemen rond de rechten van vrouwen in binnen- en buitenland, kondigt ze aan. Zo ontstaat een middag die ernstige vragen oproept over de PvdA.

Geen sympathie

Vandaag staat de PvdA historisch laag in de peilingen. Het imago van de PvdA wordt sterk bepaald door de Tweede Kamerfractie, terwijl lokaal soms wel degelijk successen worden geboekt. Die zijn echter niet zichtbaar. De Haarlemse fractievoorzitter Jeroen Fritz stond ooit aan de wieg van het idee Serious Request naar Haarlem te halen, maar geen van de duizenden blije bezoekers weet daar iets van. Het is illustratief voor de hele PvdA: alleen negatieve zaken komen van nature bovendrijven en positieve punten worden simpelweg niet uitgedragen.

Ontwikkelingshulp heeft de laatste jaren een slechte naam gekregen. Er zijn behoorlijke twijfels of hulp werkt en velen vinden dat Nederland het geld zelf beter kan gebruiken. De PvdA is bij uitstek een partij die hulp altijd een warm hart toedraagt. Wat blijkt? Bij Serious Request zijn duizenden mensen razend enthousiast over het geven van hulp. Dit vertaalt zich echter op geen enkele wijze in meer sympathie voor de PvdA of voor haar standpunten.

Prioriteiten stellen

Al snel blijkt hoe dat komt. De massale donaties voor Serious Request zouden in de ‘participatiesamenleving’ in de visie van het kabinet een reden kunnen zijn om hulp voortaan geheel aan burgers over te laten. Bij de zorg doet de PvdA dat immers op allerlei punten ook en heeft daar geen principiĆ«le bezwaren tegen. Uit de bijeenkomst van vandaag blijkt dat de PvdA nauwelijks iets aan vrouwenkwesties kan doen, mede omdat het budget zeer beperkt is. Het bedrag van drie miljoen valt even. Twee dagen Serious Request levert al bijna meer op.

De burgerparticipatie bij Serious Request wordt door de PvdA niet gevierd, er worden geen beleidsmatige consequenties uit getrokken en er wordt ook niet over gepraat. Tot overmaat van ramp blijkt de PvdA zelf geen prioriteiten te kunnen stellen. De middag gaat over kinderprostitutie in India, sexting in Nederland, onzekere jongeren op school, uitstapprogramma’s voor prostituees, huiselijk geweld en nog vele andere zaken. Waar de mensen op de Grote Markt duidelijke prioriteiten zien op het terrein van vrouwenrechten, heeft de PvdA die niet.

De Haarlemse PvdA heeft intern ruim 800 euro opgehaald voor Serious Request. Ook een mooi gebaar, maar als de PvdA het echt meent kan ze vanuit de regering natuurlijk een veel groter gebaar maken.