Politiek

PVV-wens niet vervuld: debat over EU-naheffing pas in januari

22-12-2014 20:28

“Ook de Eerste Kamer buigt voor Brussel. Eerste Kamer is gewoon een dure poppenkast. Afschaffen dus.” Was getekend, Marjolein Faber. Faber is fractievoorzitter van de PVV in de senaat en pleitte maandag in de Chambre de Reflection voor een spoedig debat over de EU-naheffing van 1,1 miljard euro. Op dinsdag 30 december wordt het bedrag aan Europa overgemaakt, de PVV wilde kijken of ze voor die datum minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) aan de tand kon voelen. Daar kreeg ze geen meerderheid voor: slechts SP, CDA en OSF steunden het verzoek. Het debat gaat er komen maar pas in januari.

In een verklaring zegt Faber:

“Debatteren na dat de betaling al plaats heeft gevonden is mosterd na de maaltijd en de arrogantie ten top. Blijkbaar is de kiezer goed genoeg om te betalen, maar niet om geïnformeerd te worden.”

Financiën zegt medewerking toe…

Dijsselbloem sprak eerder wel met de Senaat over de naheffing, maar de senatoren hebben er nog niet over kunnen stemmen. Volgens de minister is bij de naheffing geen sprake van nieuw beleid en is Nederland verplicht te betalen, of de Senaat dat nou pruimt of niet. Volgens de minister is er geen spoedeisend belang bij een debat. “Het tijdstip van de feitelijke betaling staat immers vast en moet worden nagekomen, ongeacht de uitkomst van een eventueel debat”, aldus Financiën. Dijsselbloem is ‘vanzelfsprekend’ bereid om met de Senaat op een later moment het debat te voeren.

…maar creëert een rookgordijn

De Telegraaf stelde maandag dat Dijsselbloem een rookgordijn creëert rondom de naheffing. Hoewel minister Dijsselbloem (Financiën) beloofde ’tot de bodem’ uit te zoeken wat er gebeurd is, weigert de bewindsman correspondentie en andere documenten te verstrekken over de omstreden rekening. Weblog Geenstijl wist op haar beurt op basis van de karige informatie een reconstructie te maken.

Over de naheffing is de afgelopen tijd veel te doen. De naheffing is bruto 1,1 miljard euro. De korting op de heffing krijgt Nederland in twee delen terug: dit jaar nog 209 miljoen en volgend jaar 252 miljoen euro. Per saldo kost de naheffing ons 643 miljoen euro. Dijsselbloem besloot de brutoheffing in één klap nog dit jaar te betalen omdat hij op het moment veel geld in kas heeft. Onder meer doordat ING recent de laatste schuld aan de Staat heeft afgelost.

Lees ook

TPO – PVV-Senaatsfractie legt zich niet neer bij EU-naheffing

Geenstijl – Dijsselbloem geeft PVV de vinger over naheffing