Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: GroenLinks en PvdA even groot

21-12-2014 09:45

Na de Kerstcrisis zijn PvdA (-1 naar 10) en VVD(-1 naar 18) naar het laagste niveau gedaald sinds de start van het kabinet. Samen zijn ze nu kleiner dan de PVV (+2 naar 30).

peiling-2014-12-21

Doordat GroenLinks naar 10 (+1) stijgt zijn de PvdA en GroenLinks even groot, terwijl in september 2012 de PvdA 38 zetels haalde en GroenLinks 4.

Kerstcrisis

Het aanvullend onderzoek (pdf) van vandaag laat zien dat het overgrote deel der kiezers over de Kerstcrisis dezelfde mening heeft.

Men vindt het goed (76 procent) dat dat de Eerste Kamer de wet van Minister Schippers niet heeft aangenomen en 66 procent beoordeelt het optreden van de drie tegenstemmende senatoren van de PvdA als positief.

Zelfs de VVD-kiezers vinden dat de wet niet door de Eerste Kamer aangenomen had moeten worden (54 procent). Ook het optreden van de D66, ChristenUnie en SGP wordt positief beoordeeld (hoewel het geen electoraal voordeel opleverde). 

‘Gedoe’

De daling van VVD en PvdA lijkt dus eerder samen te hangen met het gedoe en het feit dat beide partijen al een tijd weer in een negatieve trend zitten dan met het feit dat de kiezers het jammer vinden dat het wetsvoorstel van de Minister niet is aangenomen. Want dat is niet het geval.
 
Dat ligt in lijn met de bevinding dat 72 procent van de Nederlanders vindt dat de privatisering in de zorg moet worden teruggedraaid. Bij de VVD is dat ook nog 57 procent. 55 procent had liever gewild dat het kabinet nu gevallen was.  
 
Nog maar 29 procent denkt dat het kabinet het eind van de rit haalt en maar 33 procent wil dat ook. De helft van de VVD-kiezers wil dat het kabinet de eindstreep haalt en 57 procent van de D66-kiezers. Maar bij de PvdA-kiezers is dat slechts 32 procent.