Politiek

PVV-Senaatsfractie legt zich niet neer bij EU-naheffing

19-12-2014 18:17

Met update – De PVV doet er alles aan om te voorkomen dat Nederland op 30 december 1,1 miljard euro overmaakt naar de Europese Commissie in Brussel. De partij wil hierover het liefst nog volgende week debatteren met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën of Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, omdat het kabinet dit bedrag zonder toestemming van de Senaat betaalt.

De 1,1 miljard euro is de bruto-naheffing waar vorige maand zoveel ophef over was. Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer zal maandagavond voorafgaand aan een debat over topinkomens het PVV-verzoek voorleggen aan de andere fracties. Als er voldoende steun is en de voorzitter vindt dat de zaak spoedeisend is, zou het debat later die avond of op een andere dag kunnen worden gehouden, zei een woordvoerder van de Senaat vrijdag.

Volgens fractievoorzitter Marjolein Faber van de PVV in de Eerste Kamer is het al een ‘gotspe’ dat Nederland het bedrag betaalt. “En dan ook nog zonder toestemming van de Eerste Kamer. Dit zegt iets over het democratische gehalte van dit kabinet”, zei ze vrijdag.

Faber vraagt een zogeheten interpellatie aan, waarmee een onderwerp kan worden besproken dat nog niet eerder op de agenda van de Kamer stond. Interpellaties komen vrij zelden voor in de Senaat. Na 1945 zijn er 24 gehouden.

Update 20.35 – Nagekomen bericht. We hadden het gemist door de bijna-Kabinetscrisis: CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft donderdag in een stemverklaring protest aangetekend tegen de lijn die het Kabinet volgt.

ANP