Achtergrond

Kerstcrisis in de Haagse journalistiek: zonder doel koukleumen bij een dichte deur

18-12-2014 13:56

“We gaan naar Dominique van der Heyde bij het Ministerie van Algemene Zaken. Inmiddels al iemand aangekomen of iets gehoord?” Mariëlle Tweebeeke praat in Nieuwsuur met Dominique, die ergens op het Binnenhof staat te verkleumen. Gelukkig is ze in goed gezelschap: de afgelopen dagen zagen we heel veel parlementair verslaggevers voor dichte deuren van ministeries staan. Meestal in het donker, want politici onderhandelen vaak in de avonduren. Zou die parlementaire journalistiek al iets opgeleverd hebben?

Dominique’s antwoord was veelzeggend: “Nee, maar wat ik wel heb gehoord is dat Guusje ter Horst en Marijke Linthorst vanavond langs zijn gegaan bij Adri Duivesteijn. (…) Wat er precies uit die gesprekken is gekomen, weten we niet. Iedereen houdt de kaken stijf op elkaar.” Dit is het soort informatie die nu al een kleine twee dagen rondzoemt. De ene persoon heeft met de ander gepraat en we weten niet wat daaruit kwam. Het is een magere opbrengst van al die journalistieke moeite en koukleumerij.

Waar is Asscher?

“Bij de VVD hebben ze de indruk dat het goed zou moeten kunnen komen,” voegt Dominique nog toe. Als je het als journalist niet weet, kun je gelukkig altijd nog gaan speculeren. “We weten niet waar vice-premier Asscher naartoe is,” vertelt Dominique, die om het nog spannender te maken suggereert dat Asscher altijd goed met Duivesteijn kan praten en dat ze misschien nu wel met elkaar in gesprek zijn. “We weten het niet, het is een beetje gespeculeer”, meldt Dominique nog met een gepast gevoel voor understatement.

Dominique weet ons vervolgens te vertellen dat er achter de schermen veel gesprekken hebben plaatsgevonden. “Ze kijken: waar ligt de oplossing?” meent ze nog te moeten toevoegen. De wet wordt niet veranderd, want “dat wil Edith Schippers per se niet.” Dominique vertelt dat het “een erekwestie voor de VVD” is geworden. Het is belangrijk voor de VVD dat de PvdA zich aan de afspraken houdt. Dan zet Nieuwsuur de video aan waarin Rutte nog eens zijn reactie op de situatie geeft. Meer bewijs voor de VVD-lijn in deze crisis is er kennelijk niet.

Het ontging Dominique even dat Schippers wel moet zeggen dat ze de wet wil handhaven, omdat de wet anders definitief van tafel is. Haar uitspraken zeggen dus niets over de onderhandelingen.

Bureaucratisch document

Deze twee minuten van Nieuwsuur laten zien wat parlementaire journalistiek in deze crisis vermag: openlijk speculeren en het opdissen van zaken die iedereen al weet of redelijkerwijs kan weten. Goh, er vinden gesprekken plaats? Ook met PvdA-ers? Heeft de VVD ook wensen? We leren dat men met elkaar praat en dat men eruit wil komen of dat probeert. VVD of PvdA vertellen niets wat van enige nieuwswaarde is. RTL Nieuws publiceerde uit pure lamlendigheid maar een lijst nietszeggende quotes, zonder te bedenken dat men zelf personeel vrijmaakt om al die onzin op te tekenen.

Waar gaat het in Den Haag nu om? VVD en PvdA moeten een compromis vinden. Ze gaan daar werkelijk niets over loslaten zolang dat compromis niet op papier staat. Het compromis wordt een uiterst onleesbaar en bureaucratisch document van meerdere pagina’s, waarvan we nu al weten dat zowel VVD als PvdA het als een succes kunnen uitleggen.

Die bureaucratische werkelijkheid gaat aan de parlementaire journalistiek voorbij. Zij staan te koukleumen bij deuren die niet opengaan en kunnen niet veel meer zeggen dan wie er binnen zijn geweest. Prioriteiten stellen, dat is niet hun sterkste eigenschap.