Haagse grabbelton

De boeren en hun zwartboek ‘valse lesstof’ over dieren

16-12-2014 15:33

Petities in ontvangst nemen is een wekelijks terugkerende taak voor Kamerleden. De vaste Kamercommissie voor Onderwijs nam dinsdag een petitie in ontvangst van de NVV, de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders. Zij hebben geconstateerd dat er via het onderwijs vaak verkeerde informatie wordt verspreid over de Nederlandse landbouw. Leden van de NVV hebben aan de bel getrokken, waarna de NVV een zwartboek heeft opgesteld. De woordvoerder van de NVV houdt het kort. Dit is niet alleen een petitie van de NVV, maar van veel meer landbouwclubs, waaronder LTO. De meeste namen gaan zo snel dat ze nauwelijks te verstaan zijn, maar de boodschap is duidelijk: er is brede steun voor dit zwartboek.

Recht op informatie

De woordvoerder wil graag steun voor dit initiatief. Kinderen hebben recht op de juiste informatie. Al op jonge leeftijd is het belangrijk kinderen te enthousiasmeren voor de land- en tuinbouwsector, leren we. NVV wil nadrukkelijk geen verbod op onjuiste informatie, maar het is wel belangrijk dat de informatie op school juist is.

Het aanbieden van de petitie is in een vloek en een zucht afgelopen. Er volgt een fotomoment en het zwartboek – een dun rapportje op A4-formaat – wordt uitgedeeld. De voorzitter van de Kamercommissie – Agnes Wolbert (PvdA) – vindt het daarna wel welletjes. De Kamerleden kunnen eventueel nog wat vragen stellen, meldt ze.

De vraag van de Kamerleden ligt voor de hand: welke informatie is zo verschrikkelijk verkeerd dat het nodig is er een zwartboek over aan te bieden? Twee voorbeelden komen prominent terug: in schoolboeken wordt nog steeds gesproken over legbatterijen, terwijl die zijn afgeschaft. Ook wordt gesproken over kistkalveren, maar ook die zijn er in Nederland niet meer, leren we. De verklaring ligt voor de hand: schoolboeken gaan tien jaar mee.

Leven van de kip

Esther Ouwehand (PvdD) sputtert wat tegen over het leven van kippen, nu de legbatterij is afgeschaft. “Hoe leeft zo’n kip?” vraagt ze zich af. Michel Rog (CDA) vraagt zich af waarom de NVV niet naar de uitgeverijen van schoolboeken gaat. De politiek gaat hier immers niet over. Ook Jasper van Dijk (SP) zegt dat de bal bij de uitgeverijen ligt.

Mohammed Mohandis (PvdA) wil weten of de feiten in de schoolboeken niet kloppen of dat er bepaalde opvattingen in de schoolboeken staan. “Want die zijn toch lastig te scheiden.” De NVV blijkt feitelijke informatie te willen:”niet alleen de mening van Wakker Dier.” Op de website van de NVV staan opmerkelijk veel voorbeelden van die organisatie.

De belangrijkste kwestie wordt niet aan de orde gesteld: het is niet de vraag waarom NVV niet naar uitgeverijen gaat, maar waarom ze wel naar de Tweede Kamer gaat. Wat moet men er hier mee, aangezien de Tweede Kamer niet bepaalt wat er in schoolboeken staat en niemand hier iets aan wil veranderen?

Geprikkelde woordvoerder

Uw verslaggever blijft het antwoord op deze vraag schuldig, want het blijkt ongewenst deze te stellen. De woordvoerder reageert geprikkeld en draait voor de vijfde keer hetzelfde verhaal af. We kunnen nu leren dat de NVV wil dat de politiek haar pleidooi steunt. Hoe die steun concreet zichtbaar gemaakt wordt naar de buitenwereld is onduidelijk. De woordvoerder weet dat simpelweg ook niet.

Zo komt de aap uit de mouw. We leren dat er al twee keer door CDA en VVD vragen over deze kwestie zijn gesteld. Dat wordt hier toegejuicht, al waren de antwoorden voorspelbaar: de politiek gaat er niet over. De steun van de politiek blijkt volgens de woordvoerder op dit moment vooral uit het feit dat er acht Kamerleden zijn komen opdraven.

“De politiek maakt de kaders”, zegt de woordvoerder twee keer achter elkaar. Wat dat betekent is niet helder, maar het klinkt plotseling als een vaag dreigement: de politiek stelt nu al Kamervragen en komt massaal het zwartboek ophalen, dus wie weet hoe het verder gaat.

Lees ook

Bang dat Kamerleden uw rapport weggooien? Maak er een petitie van!

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap. De foto wordt u vriendelijk aangeboden door Helma Lodders.