Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV blijft de grootste

14-12-2014 09:52

De verschuivingen zijn ook deze week gering. In het verlengde van de trend van de afgelopen weken daalt de VVD nog verder (naar 19) en stijgt D66 naar 24. Daardoor is er nu een kopgroep van PVV, CDA en D66, een middengroep van VVD en SP. PvdA en Groen Links met maar 2 zetels verschil komen daar weer ruim achter. Vervolgens ChristenUnie, Partij voor de Dieren en SGP dicht bij elkaar en daarna 50PLUS en PiratenPartij.

dehond1

Politicus van het Jaar

De vraag, wie men de politicus van het jaar 2014 vindt, geeft een overduidelijke winnaar: Frans Timmermans. Hij wordt door ruim 35 procent van de kiezers gekozen, op grote afstand gevolgd door Wilders, Rutte en Pechtold. Timmermans wordt tussen 25 procent en 45 procent van de kiezers van alle partijen gekozen, behalve die van de PVV. Die laatste groep kiest, zoals ieder jaar, voor een groot deel Wilders.

In het onderzoek van vandaag (pdf) wordt verslag gedaan over het oordeel van de kiezers over de ontwikkelingen in 2014 en de verwachtingen voor 2015 over een aantal aspecten van de situatie in Nederland en in de eigen omgeving. Ten aanzien van de ontwikkelingen in Nederland, veiligheid, milieu, kwaliteit bestuur en kwaliteit van het leven, is men over het algemeen vrij negatief. Alleen is men neutraal over de ontwikkelingen van de economie. Maar gaat het over aspecten van het eigen leven, zoals woonsituatie, buurt, gezondheid dan is men over het algemeen neutraal. Een bekend patroon bij onderzoek in Nederland.

2014-12-14

situatie-2014-2015

Het enige punt waar men over de eigen situatie negatiever is dan over Nederland is de financiele situatie/economie. Daar is men negatiever over de eigen situatie als die van heel Nederland. Hoewel men wat positiever is voor de situatie in 2015 dan in 2014.

Kabinet in 2015

48 procent denkt dat eind 2015 het huidig kabinet er nog zit. 29 procent hoopt dat het huidig kabinet er dan nog zit. Maar als dan gevraagd wordt welk kabinet men dan hoopt dat er eind 2015 zit wordt er een heel scala aan antwoorden gegeven. Er worden dan vooral combinaties gekozen met daarin de eigen partij van voorkeur. Er is echter een uitzondering. De D66-kiezers zijn namelijk de kiezers die het meest hopen (47 procent) dat het huidige kabinet eind volgend jaar er nog zit. En bij de gewenste kabinetten daarom de enige zijn die niet een combinatie als eerste kiezen waar de eigen partij in zit.

Dat laatste zou bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen voor D66 wel eens een electorale achilleshiel kunnen betekenen. Wie zouden de regerings-partners kunnen worden van D66?

De combinatie met VVD en CDA heeft in 2006 bijna geleid tot het electoraal wegvagen van D66. Een combinatie met PvdA en SP, zo die al mogelijk zou zijn op basis van uitslagen, lijkt ook niet echt een keuze te zijn die D66-kiezers graag zien.

Eerste Kamerverkiezingen

Het interessante is dat de uitslag van de aanstaande Eerste Kamerverkiezingen, met de vraag welke combinatie van partijen meer dan 37 zetels zal halen, bepalend zal zijn voor het denken aan regeringscombinaties na de volgende Tweede Kamerverkiezingen, wanneer die ook zijn. D66 en trouwens ook het CDA, beide met een middenpositie tussen VVD en PVV aan de ene kant en PvdA, SP en Groen Links aan de andere kant, zullen dan ongetwijfeld een sleutelrol gaan vervullen.