Achtergrond

Dit zijn de straten die PvdA-regenten op moeten

18-01-2015 13:22

Hoe de PvdA de verkiezingen denkt te kunnen winnen door ‘de straat op te gaan’, waarom dat niet gaat lukken en hoe het wél zou kunnen: gooi alle graaiers de partij uit. 

 

De kiezer associeert de sociaal-democraten met graaiende bestuurders, sombert het zoveelste interne rapport getiteld: Politiek van Waarde (pdf). Waar zijn de solidaire kameraden gebleven die dag en nacht klaar staan om schouder aan schouder te vechten voor de zwakken en de verdrukten van deze wereld?

Het PvdA-rapport reikt gelukkig handige tips aan hoe-weer-in-contact-te-komen-met-de-gewone-man:

 

“Als in een flat veel wordt ingebroken omdat bewoners niet zien wie er aanbelt en mensen dus gemakkelijk binnenkomen en door de flat kunnen zwerven, kan de partij de bewoners steunen bij hun actie door te zorgen dat de corporatie investeert in een toegangssysteem met camera’s.”

 

Je mag ook – “samen met de mensen” – proberen een failliete sociale werkplaats open te houden of, toe maar, een heel verpleeghuis. Jottem!

Kiezers? Getver!

Fractieleider Diederik ‘ik ben ook maar een mens’ Samsom droomt van collega’s die zich tenminste een kwart van  hun werktijd enthousiast gaan inzetten in de eigen buurt. Het idee is gepikt van Labour in Groot-Brittannië. Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Maar Samsom heeft een dingetje over het hoofd gezien. Engelse politici worden rechtstreeks door de kiezer in hun buurt gekozen en lopen zich dus niet zonder reden de benen uit het lijf. Terwijl een PvdA-politicus zich slechts omhoog moet slijmen bij de partijleiding. Kiezers? Getver!

Amsterdam en Den Haag

We hebben de thuisadressen van PvdA-politici er eens bij gepakt om te zien hoe betrokken met de arbeiders de sociaal-democratische regenten wonen en echt, het valt niet mee. Van de 36 PvdA-fractieleden in de Tweede Kamer wonen er vijf in Amsterdam, van de tien ministers en staatssecretarissen wonen er vier in Amsterdam en van de veertien Eerste Kamerleden één. Van de in totaal 60 politici die de straat op moeten, wonen er in dus tien in de hoofdstad.

Daar is nog wel een mouw aan te passen als ze niet allemaal in dezelfde buurt zouden wonen en ook nog eens bij elkaar in de straat. Zoals Jet Bussemaker en Khadija Arib, Tanja Jadnanansing en Lodewijk Asscher of Bert Koenders en Wouter Bos.

Eerlijk gezegd waren we niet helemaal verbaasd over de toestand in Amsterdam. Maar we stonden wel paf van Den Haag. Die stad blijkt net zo overbevolkt met PvdA-politici als Amsterdam: vijf Tweede Kamerleden, drie bewindslieden (Amsterdam vier) en twee senatoren (Amsterdam één). Toch verdient Den Haag, en met name het Statenkwartier,  de ‘toppunt van inteelt prijs’. Men woont  daar met vijf man/vrouw sterk in een wijk van 4.500 duizend woningen, die voor dik  negentig procent wordt bevolkt door witte huishoudens en waarvan de huizen een gemiddelde WOZ waarde hebben van  €393.666 (aldus cijfers van het Kadaster).

Oud PvdA-minister Willem Vermeend kun je er op straat tegenkomen of collega politici zoals Wim Deetman, Piet Hein Donner, Wim van de Camp of burgemeester Jozias van Aartsen of Arthur Docters van Leeuwen. Gezellig!

Rotterdam: één moedige PvdA-strijder

Maar het traditionele arbeidersbolwerk Rotterdam, nota bene de tweede stad van het land, moet het doen met maarliefst één PvdA volksvertegenwoordiger: Duco Hoogland. Veel sterkte Duco!

Maar het kan nog erger: niet één van de Haagse PvdA-politici woont in Utrecht, Eindhoven of Tilburg. De nummers vier, vijf, en zes op de lijst van grootste steden van Nederland zijn kennelijk opgegeven. Dit kán toch niet Diederik! Gewoon flink kwaad worden nu hoor! “Mei Li (Vos) ik wil jou niet meer zien tot je een optrekje gevonden hebt gevonden in  Woensel West (Eindhoven). En jij Khadija (Arib), spullen pakken en naar Kanaleneiland (Utrecht). Hup, ga je tussen het volk begeven!”
Zo pakte Jan Marijnissen dat aan en geloof ons, het werkt.

Plaatsen in de buurt van Amsterdam of Den Haag zijn voor de PvdA-prinsen en -prinsesjes nog wel acceptabel, zoals Haarlem (drie), Oegstgeest (twee), Leiden (twee), Wassenaar, Delft of Pijnacker. Zelfs Groningen (drie) en Maastricht (twee) kan er mee door. Maar voor de rest van Nederland haalt men de neus op.

Je kunt je trouwens lelijk vergissen. Ondanks een adres in plaatsen als Maastricht of Wageningen wonen sommige politici wel érg luxueus afgelegen, zoals Jeroen Dijsselbloem en senator Andre Postema. PvdA-senatoren hebben het sowieso extra zwaar omdat zij doorgaans in villadorpen wonen zoals Naarden en Wassenaar, waar niet zo heel veel kansarmen, arbeiders, minderbedeelden of moslims wonen. En als ze hun straat op gaan komen ze helemaal niemand tegen, laat staan een PvdA-kiezer.

 

postema

De straat waar senator André Postema zijn solidariteit met de PvdA kiezers in Maastricht mag bewijzen.

 

dijsselbloem1

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, moet een flink eind tippelen voor hij de Wageningse kiezer de hand kan schudden. Overigens staat zijn omgeving, de uiterwaarden van de Rijn, elk jaar onder water als de sneeuw in de Alpen smelt en de rivier buiten zijn oevers treedt. Het water staat hem kortom elk jaar tot aan de lippen. Misschien is hij daar gaan wonen vanwege de PvdA-symboliek?

 

sylvester

Hier in Naarden mag senator Joyce Sylvester aan de slag. Ziet u de vele PvdA-kiezers al?

 

barth

De straat in Wassenaar waar Eerste kamer-voorzitter Marleen Barth rozen gaat uitdelen. De woning van Marleen ‘solidariteit’ Barth staat trouwens al veel langer symbool voor PvdA-regentisme.

 

servaes

De  straat in Londen waar volksvertegenwoordiger en oud-diplomaat Michiel Servaes zijn woning heeft. Het aantal Nederlandse PvdA-kiezers in zijn straat is echter beperkt.

 

vandam1

Hét icoon van het Vara-socialisme: het Veluwsche landgoed van oud-PvdA-staatssecretaris Marcel van Dam.


Wel erg onhandig woont volksvertegenwoordiger Michiel Servaes, hij heeft een adres in Londen. “Mijn Nederland staat midden in Europa”, schrijft de oud-diplomaat opgewekt. Hij is ook dol op reizen. Moldavië, Georgië, Oekraïne, Jordanië…maarliefst zeventien tripjes heeft hij al achter de rug sinds hij in september 2012 voor de PvdA de Kamer in ging.

Politicologen, juristen, ambtenaren

Eén oud-diplomaat, okee. Maar het belang van twee (oud) diplomaten in de fractie ontgaat ons. Want Marit Maij, dochter van oud-CDA minister Hanja Maij-Weggen, sinds 2012 lid van de fractie, is óók oud-diplomaat. Ze begon haar carrière als medewerkster bij de Europese fractie van het CDA. Wij zijn wellicht achterdochtig, maar waarom is ze eigenlijk lid van de PvdA geworden? Omdat de christendemocraten in Den Haag voorlopig geen deuk meer in een pakje boter kunnen slaan en dus minder carrièremogelijkheden biedt?

Marit studeerde trouwens politicologie. We turven vijf politicologen in de fractie, en vijf studies rechten. Is dat niet wat overdreven theoretisch-academisch?

We tellen één agent, één huisarts, twee journalisten, één ondernemer en zo waar iemand die opgeeft ‘helpdeskmedewerker’ te zijn geweest met als opleiding ‘moedermavo (niet afgerond)’. De rest van de PvdA-fractie bestaat uit ambtenaren en beroepspolitici. Ze zullen gerust hun woordje klaar hebben, maar de harten van het volk win je er niet mee.

Wim Kok & Lodewijk de Waal

Diederik geloof ons: wil jij de crisis in je partij bezweren dan zul je alle graaiers de partij uit moeten gooien. Het staat nota bene in je eigen rapport. Huppakee name and shame the bastards! Wij begrijpen volkomen dat jij de fractie liever met rozen de straat op stuurt, maar nog even en je bent de leider van een partij zonder volk!

Je zult afscheid moeten nemen van de zogenaamde kameraden die als ROC-bestuurder miljoenen hebben verkwanseld of bij woningbouwverenigingen de reserves hebben verpatst of die bij zorginstellingen zichzelf enorme salarissen hebben toebedeeld. En wat te denken van Wim Kok (geen vermelding in het Kadaster) en Lodewijk de Waal die dikke praatjes hadden over de graaiende grootverdieners van het kapitalisme, om vervolgens zelf commissaris te worden bij ING?

Het is al wat jaartjes geleden maar heus, de kiezers hebben geheugens als olifanten en ze zijn daar nog steeds heel boos over.

Met Kok en De Waal beginnen dan maar? Het zou gróót nieuws zijn en de partij in één klap haar ideologische veren terug bezorgen (die Kok, om redenen voor zijn eigen toekomst, had afgeschud).

Gewoon doen Diederik! Even doorbijten en dan: Yes you can!

 

Tijdens ons onderzoek naar de woonadressen van PvdA-politici en PvdA-prominten kwamen we de volgende vermeldenswaardige details tegen:

  • PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken heeft geen vermelding in het Kadaster.
  • PvdA-Kamerlid Gunal Gezer heeft al haar informatie afgeschermd. Maar op haar adres is ook Gezar Holding B.V. gevestigd.
  • Ook PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek heeft al haar informatie afgeschermd.
  • PvdA-Staatssecretaris Sharon Dijksma bezit maarliefst twee huizen.
  • PvdA-Staatssecretaris Jetta Klijnsma woont in een miljoenenpand. Volgens de tabloid Weekend is daar meer mee aan de hand: het zou ooit zijn gekraakt door haar huidige echtgenoot.
  • De gegevens van PvdA-prominent Ad Melkert zijn afgeschermd.
  • (Ex-) PvdA-prominent Marcel van Dam bezit al jaren een landgoed, zoals bij de meesten bekend zal zijn.
  • PvdA-prominent Hedy D’ancona bezit twee huizen. En geen kleine huizen ook.
  • Oud-PvdA-premier Wim Kok heeft geen vermelding in het Kadaster.
  • PvdA-Senator Jannette Beuving bezit twee huizen.

 

 

samsom

Diederik Samsom woont leuk. Niet heel bijzonder, maar ook niet naast een moskee of AZC. Gewoon leuk. 

 

klijnsma

Ergens in deze straat staat het ooit ‘uit ideologische overwegingen’ gekraakte vastgoed van Jetta Klijnsma. 

 

dijksma2 dijksma1

Sharon Dijksma woont niet scheef maar gewoon dubbel. Appartementje voor doordeweeks, landelijk gelegen villaatje om in het weekend even helemaal weg te zijn van al die arbeiders.

 

ploumen

In deze sloot worden dagelijks de eendjes door minister Ploumen gevoerd, bij wijze van ontwikkelingssamenwerking dicht bij huis.

 

koenders

Met wat fanatasie lijkt de landelijk gelegen dijk waar Bert Koenders woont best wel op de Hoorn van Afrika.

 

plasterk

Ronald Plasterk woont in het rode arbeidersbolwerk het Gooi. 

 

asscher

Het uitzicht van vice-premier Asscher. We geven toe: hij woont niet bepaald hypocriet. 

 

timmermans

Wij wisten niet dat in Heerlen ook villawijken zijn maar aangezien Frans Timmermans daar woont zal dat inderdaad wel kloppen.

 

dewaal

Het kost jaren aan saai vergaderen als baas van een vakbond maar dan kun je ook cashen met een echt leuk stukje vastgoed. Lodewijk de Waal kon het, dus u kunt het ook. 

 

Alle foto’s zijn screenshots uit Google Streetview. De afgebeelde huizen zijn willekeurige huizen die in de straat staan waar ook de genoemde politici wonen, het zijn dus niet de exacte locaties van het woonhuis van de politici in kwestie.