Politiek

VVD wil geen Zwarte Piet-debat in Europees Parlement

10-12-2014 18:44

De VVD is boos dat in het Europees Parlement een discussie wordt gehouden over Zwarte Piet. De liberalen vinden het initiatief van een linkse fractie, waarin de Nederlandse SP en de Partij voor de Dieren zitten, bespottelijk en ongepast.

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn Nederlands cultureel erfgoed waar het EU-parlement niets mee van doen heeft, stelt de leider van de VVD in het EU-parlement, Hans van Baalen, woensdag in een verklaring. De fractie Europees Unitair Links (GUE/NGL) maakt zich belachelijk en moet zich niet met Zwarte Piet bemoeien, aldus Van Baalen. Hij vraagt de SP en de Partij voor de Dieren afstand te nemen van de actie.

De Zweedse GUE/NGL-afgevaardige Malin Björk organiseert de discussie op 16 december in het parlement in Straatsburg met het Europees Netwerk tegen Racisme. Het thema luidt: Afrofobische stereotypen versus traditie: de kwestie Zwarte Piet in Nederland.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong zegt tegen het ANP dat het niet aan anderen is om te bepalen wat GUE/NGL-afgevaardigden organiseren. “Ik zou de discussie niet hebben gedaan. Maar in onze fractie is iedereen vrij om te doen wat hij wil. Wij zijn onafhankelijk van elkaar. Het is ook de vrijheid van meningsuiting.”

Lees ook

VVD: Europees Unitair Links moet zich niet met Zwarte Piet bemoeien