Politiek

‘Sjoemelende staatssecretaris’ Co Verdaas op PvdA-lijst voor Eerste Kamer

10-12-2014 16:32

Op vier dagen na is het exact twee jaar geleden dat Co Verdaas het Binnenhof vaarwel zei. Maar hij is terug. op plek 17 van de concept-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer van de PvdA die vandaag bekend werd gemaakt.

Verdaas stapte in 2012 na een maand op als staatssecretaris van Economische Zaken nadat hij in opspraak was gekomen door dubieuze declaraties. Als Gelders gedeputeerde liet hij zich tussen 2007 en 2012 met de dienstauto afzetten in Zwolle. Uit de rittenadministratie van de auto’s van de provincie bleek dat hij zich in ruim drie jaar 382 keer door een chauffeur in Zwolle had laten ophalen en 352 keer daar had laten afzetten. Formeel woonde hij in Nijmegen. Hij declareerde overigens alleen ritten van Arnhem naar Nijmegen. Deze kwestie was eerder al aan de orde geweest in Provinciale Staten van Gelderland en die oordeelde in meerderheid dat strikt genomen geen regels waren overtreden. Omdat toch sprake was geweest van het verstrekken van onjuiste gegevens, oordeelde hijzelf in december 2012 dat zijn positie als staatssecretaris onhoudbaar was geworden.

‘Cognac en whiskey’

‘Het OM besloot in maart 2013 geen onderzoek in te stellen, omdat wel sprake was geweest van onzorgvuldigheid maar niet van verrijking. Eerder meldde Vrij Nederland al dat Verdaas het met de partijmoraal van de PvdA niet zo nauw leek te nemen. Een bijeenkomst in het kasteelhotel Engelenburg kostte de Gelderse belastingbetaler 2567 euro. ‘De wijn vloeide rijkelijk, Verdaas bestelde een sigaar en in de kleine uurtjes kwam de cognac en whisky op tafel‘.

Op 1 staat zoals al bekend was de huidige fractievoorzitter Marleen Barth. Waarnemend burgemeester Ruud Vreeman van Groningen staat op nummer 2 van de kandidatenlijst van de PvdA voor de Eerste Kamer. De conceptlijst is woensdag bekendgemaakt. Vreeman was eerder oud-PvdA-voorzitter, oud-Tweede Kamerlid en oud-burgemeester van Zaanstad en Tilburg.

De kwestie Koole

Oud-PvdA-Kamerlid Peter van Heemst reageert op Twitter verbaasd:

In de PvdA-Senaatsfractie vertrekt veel ervaring. Huidige senatoren als Adri Duivesteijn, Guusje ter Horst en Klaas de Vries keren niet terug in de Senaat. Koole staat op de ‘alfabetische lijst’. Dat betekent dat hij niet de voorkeur geniet van het partijbestuur maar dat het congres hem mogelijk alsnog op de lijst kan krijgen. Koole opende afgelopen zomer de aanval op partijleider Diederik Samsom.

Lees ook

Video – Co Verdaas doet The Beatles in de Cavern Club