Achtergrond

Maastrichtse gemeenteraad maakte Onno Hoes zelf chantabel

04-12-2014 11:05

Oh jee, een burgemeester die graag gepijpt wordt door een twintigjarige. Het is een hele schande, als we Dominique Weesie en Rutger Castricum mogen geloven. In Pownews deden de twee een poging te laten zien dat de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes ‘de democratie niet serieus neemt’. De Maastrichtse gemeenteraad had bij zijn affaire van vorig jaar toch zo gezegd dat dat niet nogmaals mocht gebeuren?

Dominique en Rutger deden hun best er zo serieus mogelijk bij te kijken want het ging hier om een zeer zware zaak. Hoes heeft twee keer afgesproken met een jongen. Twee doodzondes staan nu op zijn naam: hij relativeerde de affaire van vorig jaar en hij vindt dat zijn date ‘een lekkere pijpmond’ heeft. Je kon Dominique en Rutger nog net niet in lachen horen uitbarsten, want Hoes was er toch maar mooi ingetrapt.

Volstrekt legaal

Kritiek geven op Pownews is simpel want deze zaak heeft op het eerste gezicht geen enkele relevantie. Hoes mag in zijn vrije tijd doen wat hij wil, overtreedt geen enkele wet en hoewel veel mensen vermoedelijk kotsen bij het idee dat de date Hoes daadwerkelijk pijpt, is ook dat volstrekt legaal. De relevantie ligt ook niet in het feit dat Hoes de uitspraak van de gemeenteraad van vorig jaar relativeert.

De relevantie is dat de Maastrichtse gemeenteraad vorig jaar de stomste uitspraak deed die ze kon doen. De raad had Hoes naar huis kunnen sturen vanwege zijn publieke zoen met zijn eerste toyboy, maar deed dat niet. Het bleef bij een hele diffuse waarschuwing dat het niet nogmaals mocht gebeuren. En dus was het wachten op een homo die zin had Hoes te kakken te zetten. Niet gek dat Pownews daarop inspeelt.

Discreet

De gemeenteraad wilde vorig jaar een toezegging van de burgemeester hebben die zo goed als onmogelijk is. Het mocht ‘niet nog eens gebeuren’ en er mocht ‘niets meer naar buiten komen’. Hoes hield zich daaraan: geen gezoen meer in een openbare hotellobby. Hoes hield het voor zover bekend discreet. Er vonden naar verluid geen publieke pijpscenes plaats. Zelfs niet in het Maastrichtse gemeentehuis.

Wat wil de Maastrichtse gemeenteraad nog meer? Gisteren konden we leren dat de gemeenteraad zichzelf in de positie heeft gemanoeuvreerd dat als er publiekelijk iets bekend wordt over het seksleven van de burgemeester, daar een politiek oordeel over moet worden geveld. Want de burgemeester ‘zou het niet meer doen’. Maar wat dat exact inhoudt, weet niemand.

Het enige wat het kan inhouden is dat de burgemeester alles mag doen, maar alleen stiekem. En dus was het item van Pownews terecht. Want nu er iets is gelekt, moet de Maastrichtse gemeenteraad na A ook B zeggen en het seksleven van Hoes politiek wegen.

Celibatair leven

De uitspraak van vorig jaar betekent dat de gemeenteraad Hoes dwingt celibatair te leven. Want iedereen met wie Hoes ooit het bed heeft gedeeld kan daarmee naar buiten komen en zo Hoes in de politieke problemen brengen. Een burgemeester die seks heeft is niet chantabel, maar wel als de gemeenteraad heeft besloten dat er nooit iets van naar buiten mag komen.

Een fijne logica is dat. De belangrijkste vraag die resteert is niet of Hoes moet opstappen, want als hij blijft zitten komt deze discussie vroeg of laat weer terug. Hoes heeft een seksleven en dus zal vroeg of laat een pisnicht aandacht willen en details gaan lekken. Dan staan de media weer op de stoep en begint het circus weer van voren af aan.

De vraag blijft welke partijen in Maastricht verantwoordelijk zijn voor deze gang van zaken. Wie hebben destijds in de gemeenteraad met deze idiote afspraak ingestemd? Alleen de tegenstemmers van toen bezitten enig gezond verstand.