Politiek

Bontes (VNL) penningmeester initiatief Farage

03-12-2014 12:44

VNL-fractievoorzitter Louis Bontes is gisteravond in Brussel unaniem verkozen tot penningmeester van Initiative for Direct Democracy in Europe (IDDE).  Dat laat VNL weten in een verklaring. Ook Paul Nuttall, lid van het Europees Parlement namens UKIP (en oud-voorzitter van de partij) en de Litouwse oud-minister van milieu – Valentinas Mazuronis – nemen zitting in het IDDE-bestuur. De oud-PVV’er kondigde vorige maand al aan dat hij en fractiegenoot Joram van Klaveren zouden gaan samenwerken met Farage.

Naast VNL maken onder andere UKIP en de Belgische klassiek-liberale partij Parti Populaire deel uit van de alliantie.  IDDE zal zich inzetten voor de ontmanteling van de EU, lage belastingen, een harde aanpak van criminaliteit en een streng immigratiebeleid.

Louis Bontes:

“Ik voel me zeer vereerd verkozen te zijn tot bestuurslid van deze belangrijke beweging. Alleen samen met andere EU-kritische partijen kunnen we Brussel ontmantelen en onze soevereiniteit terugwinnen.”

UKIP-leider Nigel Farage droeg Bontes voor als penningmeester. Farage roemde Bontes om het neerleggen van het penningmeesterschap bij de PVV toen bleek dat die partij, zonder Bontes daarin te kennen, dubieuze uitgaven deed met subsidiegelden.

Nigel Farage:

“As a Dutchman Mr. Bontes knows: every penny is a penny.”

‘Samenwerking vooralsnog symbolisch’

TPO’s Chris Aalberts zegt over het nieuws:

“Misschien dat ooit zal blijken dat deze samenwerking het begin was van een invloedrijke eurosceptische beweging in Europa, maar daar lijkt het vooralsnog niet op. VNL zit niet in het Europees Parlement en de UKIP-fractie voldoet met zeven landen maar net aan de regels voor fracties in het Europees Parlement. Die fractie heeft momenteel geen enkele politieke invloed. Vooralsnog is de samenwerking tussen VNL en UKIP dus vooral symbolisch.”

Lees ook

EenVandaag – Bontes/Van Klaveren gaat samenwerken met UKIP