Politiek

Kabinet maakt geen werk van boodschap op Turkse website

02-12-2014 14:58

Met updates – Verschillende fracties wilden opheldering maar kregen deze niet: waarom spreekt het Kabinet zich niet uit tegen de boodschap op de website van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Nederland een racistisch land is? Onder meer CDA, D66 en ChristenUnie verbaasden zich daar over. Minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) ging er niet nader op in maar benadrukte dat Nederland een eigen integratiebeleid voert en dat Turkse inmenging daarbij niet op prijs wordt gesteld. En dat dit ook naar Ankara wordt gecommuniceerd.

Een ‘openhartig en constructief’ gesprek

Wel zei Ploumen dat Koenders op de NAVO-top in Brussel met zijn Turkse collega heeft gesproken over de affaire die nu al enige tijd duurt. Hij had dinsdag een ‘openhartig en constructief’ gesprek met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu.

Turkse gladde praatjes

PVV-Kamerlid Raymond de Roon die Ploumen naar de Kamer had geroepen concludeerde dat het Kabinet bestaat uit ‘slappe dweilen’ die teveel luisteren naar ‘Turkse gladde praatjes’. Ploumen zei dat de regering zich in die opmerking niet herkende.

Update 15.06 – De Tweede Kamer gaat niet akkoord met de uitleg van Ploumen. Alle partijen willen onder aanvoering van de PVV een debat, behalve de PvdA. De bedoeling is dat Koenders en integratieminister Lodewijk Asscher (PvdA) daarbij aanwezig zijn.

Update 15.36 – Koenders zegt nu in antwoord op Kamervragen VVD-Kamerlid Han ten Broeke over het weghalen van de verklaring:

“Wat betreft het weghalen van de verklaring van de website kan erop worden gewezen dat het hier de weergave betreft van publieke uitspraken van een woordvoerder in reactie op gestelde vragen. Het betreft geen verklaring die als zodanig kan worden ingetrokken.”

Update 16.04 – Han ten Broeke (VVD) reageert. Tegen ThePostOnline zegt hij de verklaring op de website nu te negeren. Over het antwoord van Koenders:

“Het betekent dat de regering er niet verder op aan zal dringen dat de verklaring van de website wordt gehaald, omdat het een om een reeds gedane en letterlijke uitspraak van een woordvoerder van het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken zou gaan. Tsja. In gewonemensentaal: we agree to disagree.”

Racisme en discriminatie

“Waarom ik ermee kan leven? De verklaring van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in Nieuwsuur was in elk geval een directe poging de plooien glad te strijken waar het gaat om de aantijgingen in de gewraakte verklaring, waar met name woorden als ‘racisme’, ‘discriminatie’ en ‘agressief’ de toon zetten. Letterlijk verklaarde de minister bij Nieuwsuur dat deze predicaten niet van toepassing zijn op Nederland, de Nederlandse politiek of de Nederlandse samenleving.”

Kennedy en de twee brieven van Chroesjtsjov

“Op zo’n moment moet je in de diplomatie pragmatisch zijn. Je kunt je vast nog herinneren dat op het hoogtepunt van de Cuba-crisis president Kennedy twee brieven ontving van Chroesjtsjov. De brieven bevatten een diametraal tegenovergestelde inhoud. Kennedy verkoos de brief die hem het beste uitkwam om de zaak te deëscaleren en voorkwam daarmee de Derde Wereldoorlog. Met dat voorbeeld in gedachte, heb ik geen enkele moeite om de verklaring van de minister als uitgangspunt te nemen – en die op de website vanaf nu te negeren.”

Lees ook

Koenders: Turkije beschuldigt Nederland nergens van