Geert Wilders, toon eens ballen!

01-12-2014 16:20

De datum 2 juli 2004 was een breekpunt voor de toen nog onbekende politicus Geert Wilders. Op die datum kwam het pamflet Recht(s) op je doel af, dat hij samen met zijn toenmalige liberale collega Oplaat schreef voor de afdeling Limburg. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen is laaiend. Niet vanwege een anti-islamstandpunt in het pamflet, maar omdat Wilders schrijft dat Turkije nooit lid van EU mag worden. Het pamflet betekent het einde van zijn VVD-carrière en het begin van de PVV. 

Huh? Stond er dan helemaal niets over de islam in het pamflet? Jawel, dat radicale moskeeën moeten worden verboden en radicale imams het land uit gezet moeten worden. Maar dat was ook tien jaar geleden nauwelijks een radicaal standpunt. De VVD sloeg er in elk geval niet op aan.

Kennen we de ware Wilders?

Inmiddels staat Wilders aan het hoofd van een beweging die volgens de peilingen de grootste van het land kan worden. Maar kennen we nu de ware Wilders? Weten we nu écht wat hij met Nederland wil?

De slogan van Wilders was tot voor kort ‘minder islam in Nederland’. Er mogen van hem geen nieuwe islamitische migranten het land worden binnen gelaten. Radicale imams en criminelen met een dubbel paspoort wil hij het land uitzetten. Ook moet er een bouwstop komen voor nieuwe moskeeën. Halal slachten wil hij verbieden. En wie een hoofddoek wil dragen moet een speciale belasting gaan betalen (de ‘kopvoddentax’).

Dubbelzinnig is de boodschap wel, want hoe valt ‘minder islam’ te rijmen met Wilders pleidooi om ‘de Koran te verbieden’? In het land van Wilders zou je in principe dus wel met hoofddoek op naar de moskee mogen, maar in het gebedshuis ontbreekt dan de essentie van de islam: de Koran, volgens moslims de boodschap van God die via Mohammed aan hen geopenbaard is. Waar is de logica?

Openheid van zaken

Niet Wilders, maar het onbekende PVV-Kamerlid Machiel de Graaf gaf vorige week in de Tweede Kamer eindelijk openheid van zaken tijdens een debat over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waar integratie onder valt. De PVV wil niet alleen minder, maar “helemaal geen islam in Nederland”, aldus De Graaf. En alle moskeeën moeten dicht. Liefst meteen, viel nog dezelfde dag uit een tweet van Wilders op te maken.

Nu eindelijk duidelijk is waar de partij voor staat, is er nog maar één vraag. Hoe gaat de PVV dit regelen?

Machiel de Graaf zei in het eerder genoemde Kamerdebat dat “de Nederlandse eigenheid, identiteit en cultuur via immigratie en de baarmoeder om zeep worden geholpen”.
Daarop daagde ChristenUnie Kamerlid Carola Schouten (geen vriend van de PVV) De Graaf uit op dit punt “ballen te tonen”.

Inderdaad: nu we het doel van de PVV kennen (geen islam in Nederland), wordt het hoog tijd dat de partij zijn ware agenda op tafel legt. Hoe denkt de partij deze godsdienst Nederland uit te krijgen en wat betekent dat, heel precies, voor de achthonderdduizend praktiserende moslims in Nederland?

 

Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel.