Politiek

GroenLinks gaat tegen begroting Gemeentefonds stemmen

27-11-2014 16:48

De GroenLinks-fractie gaat donderdag tegen de begroting van het Gemeentefonds stemmen. De partij doet dat omdat ze het oneens is met de bezuinigingen op ‘zorg en participatie’.  Vanaf 1 januari worden de gemeenten verantwoordelijk voor uitvoering van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Participatiewet en Jeugdwet. Dat schrijven Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet, senator Ruard Ganzevoort en het Amsterdamse gemeenteraadslid Femke Roosma in een opinieartikel op ThePostOnline.

De drie schrijven:

“Gemeenten kunnen verantwoordelijkheid voor de zorg en ondersteuning van kwetsbare mensen goed dragen, maar alleen met goede overgang en voldoende budget. Hoe gewenst de decentralisaties ook kunnen zijn, met deze bezuinigingen leg je gemeenten een taak op die zij moeilijk waar kunnen maken. Zij kunnen met de beste inzet en intentie, en alle kwaliteiten die zij in huis hebben deze nieuwe taken zo niet waarmaken. Met deze bezuinigingen op het fonds neemt dit kabinet grote risico’s met de gezondheid en het welbevinden van mensen. Daarom stemt GroenLinks vandaag tegen de begroting voor het gemeentefonds.”

De laatste keer dat een partij in de Tweede Kamer tegen het gemeentefonds stemde was in 1996, toen stemde de SP tegen. De PvdA deed in 2011 hetzelfde met de begroting voor het ministerie van Volksgezondheid. De één zal het een signaal noemen, de ander symboolpolitiek.

Lees ook

CBP uit zorgen over privacy bij decentralisatie naar gemeenten

Waarom de cijfers niet kloppen bij de decentralisatie Jeugdzorg