Politiek

Turkije: ‘Nederland bejegent Turkse gemeenschap agressief en racistisch’

26-11-2014 13:50

Met update – De Nederlandse overheid bejegent de Turkse gemeenschap op een agressieve en racistische wijze en komt met initiatieven en uitspraken die schadelijk kunnen zijn voor de bevordering van de bilaterale betrekkingen met Turkije. Dat stelt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, waar de krant Hürriyet woensdag uit citeert. Volgens een woordvoerder van het departement is er een brief onderweg naar de Tweede Kamer.

Update 15.14 – Als het klopt dat Turkije vindt dat Nederland de Turkse gemeenschap op een racistische manier bejegent, dan is dat ‘een voorbeeld van ongeïnformeerd, onjuist en ongepast bemoeien met wat in een democratisch debat door een democratisch gekozen regering gebeurt’. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken woensdag in een reactie op een brief van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken die onderweg zou zijn naar de Tweede Kamer. Asscher heeft die brief nog niet gezien. Hij kan de ‘aantijging’ niet plaatsen. Asscher benadrukt dat zijn integratiebeleid er juist op is gericht dat iedereen kan meedoen en erbij hoort. “Dat geldt voor alle groepen in het land”, zei hij.

Negatief beeld

De publicatie van een Nederlands overheidsrapport over de handel en wandel van Turkse organisaties waarin een negatief beeld naar voren komt, is Ankara in het verkeerde keelgat geschoten. Het ministerie is ook ontstemd over het recentelijk naar buiten gekomen onderzoek naar Turkse jongeren waarin een beeld naar voren komt dat ze “vatbaar zijn voor extremisme en terrorisme ondersteunen”, aldus de verklaring.

Agressief en racistisch

“Agressieve en racistische beschuldigingen aan het adres van Turken die onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving en aan het adres van een bevriende en geallieerde natie zijn onacceptabel”, schrijft het ministerie. “We hebben moeite te begrijpen waarom deze racistische aanvallen, die niet te verenigen zijn met onze lange historische banden met Nederland, recentelijk op de agenda zijn gekomen”, voegde de woordvoerder er volgens Hürriyet aan toe.

ANP

Lees ook

Hürriyet: Turkey warns Dutch authorities about ‘racist policies’ toward Turks