Politiek

Dijsselbloem: We gaan dit jaar nog betalen

21-11-2014 13:20

Nederland gaat de Europese naheffing van 642 miljoen euro nog voor het einde van het jaar betalen. In één keer. Dat meldt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Dat kan doordat het kabinet diverse meevallers heeft. Dijsselbloem zei dat vrijdag gezegd na de wekelijkse ministerraad. Na het betalen van de heffing is er nog een meevaller van ruim 1 miljard over.

Eerder deze maand werd lidstaten de kans geboden hun naheffing gespreid te betalen. Het geld moet uiterlijk 1 september volgend jaar binnen zijn in Brussel. De gespreide betaling werd binnengesleept in overleg met andere EU-landen. Behalve Nederland hebben vooral de Britten te maken met een enorme naheffing van 2,1 miljard euro. Volgens Dijsselbloem leidt de snellere betaling niet tot problemen.

Als slachtoffers van de herberekeningen van de omvang van alle Europese economieën drongen Nederland en Groot-Brittannië de afgelopen weken aan op een ander proces waarbij meer transparantie is en minder grote schokken. De Europese Commissie gaat daar nu voorstellen voor doen.

Lees ook

We gaan betalen

Dit bericht wordt aangevuld