Politiek

Koenders: Erkenning Palestijnse staat nu niet aan de orde

20-11-2014 00:04

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) voelt weinig voor het plan van zijn eigen Kamerfractie om het debat over de erkenning van Palestina als staat ‘aan te zwengelen’. Volgens hem is het vooral aan de Amerikanen en Europa om het vredesproces in het Midden-Oosten weer aan de gang te krijgen. Wel ziet hij een ‘grotere rol’ voor Europa. Hij wees woensdagavond tijdens het debat over zijn begroting naar de rol van EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini. Daarnaast zei Koenders: “De Palestijnen zijn meer verdeeld dan ooit.”

Ook herhaalde Koenders het Kabinetsstandpunt dat Nederland ‘goede betrekkingen met beide partijen’ wil houden. Erkenning van Palestina levert op dit moment geen positieve bijdrage  aan de onderhandelingen, volgens de bewindsman.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes pleitte dinsdag om te spreken over de erkenning van een Palestijnse staat. De PvdA heeft geen moeite met een dergelijke stap – in navolging van Zweden – maar er is geen meerderheid voor te vinden in de Kamer. Het vredesproces tussen Israël en Palestijnen verkeert in een ‘diepe impasse’, aldus Servaes. Een probleem in dit proces is volgens hem dat Israël als sterkste partij zich wel comfortabel voelt bij de huidige status quo. Erkenning van Palestina zou ertoe leiden dat de partijen gelijkwaardiger worden, volgens de sociaal-democraat.

Lees ook

PvdA wil erkenning Palestina op de agenda