Politiek

‘Binnen de PvdA komt tot uitbarsting wat al jaren speelt’

20-11-2014 12:24

Ertan Isik zat acht jaar namens de PvdA in de gemeenteraad van Eindhoven. Voor de afgelopen verkiezingen werd hij naar eigen zeggen “op slinkse wijze” van de kieslijst gehouden en prompt liet hij zijn lidmaatschap van de partij verscheuren.

‘Dit speelt als jaren’

De huidige malaise binnen de PvdA komt voor hem niet als een verrassing, zo zegt hij in het Eindhovens Dagblad. “Binnen de PvdA komt tot uitbarsting wat al jaren speelt. Asscher is veel te voorbarig geweest in het trekken van conclusies. Het is belachelijk en schandalig. Dat Kuzu en Oztürk vast hebben gehouden aan hun eigen principes, ongeacht de gevolgen, is moedig”, zo onderbouwt Isik zijn teleurstelling in de partij.

“Ik was binnen de PvdA ook de gebeten hond. Ik ben bestempeld tot conservatief, fundamentalist en zelfs spion van Erdogan, de Turkse premier.”

Voorzitter Fatih-moskee

Tegenwoordig is Isik voorzitter van de Fatih-moskee die is aangesloten bij de landelijke koepel Diyanet. Volgens Asscher één van de organisaties die integratie en transparantie niet hoog in het vaandel heeft staan. Onterecht, vind Isik. “Wij laten per jaar vijfduizend niet-moslims kennismaken met een moskee. We zijn onlangs gestart met bijlessen voor kinderen uit de groepen zes en zeven, om achterstanden op het gebied van rekenen en begrijpend lezen weg te werken. In het Nederlands. We geven voorlichting, hielden een actie voor de Voedselbank en deden op 7 november mee aan de Dag van de Dialoog. Hoezo geen integratie? We worden ook benaderd voor advies op bepaalde thema’s. Ja, bijvoorbeeld over radicalisering. Dan weten ze ons wel te vinden.”

‘Allah sterker dan Marianne Thieme’

Het integratiedebat blijft een gevoelig punt bij de sociaaldemocraten. Het ED wijst bijvoorbeeld naar de Armeense kwestie en de discussie rondom ritueel slachten. “Ik zei daarover in een interview dat Allah sterker was dan Marianne Thieme. Daarna kreeg ik veel dreigementen, maar van de partij kreeg ik amper steun”, aldus Isik.

Het hele interview met Isik leest u in Blendle.