Politiek

Frans Timmermans bezweert plastic tasjes-crisis

19-11-2014 13:45

De Europese Unie bindt de strijd aan met de dunne plastic wegwerptasjes. Over enkele jaren moet het gebruik van deze milieuvervuilende verpakking fors zijn teruggedrongen. De Europese Commissie in Brussel verzet zich niet langer tegen het voorstel van de EU-lidstaten en het Europees Parlement, aldus Europees commissaris Frans Timmermans (Betere Regelgeving) woensdag. De commissie streefde ook naar een forse vermindering van het gebruik, maar verschilde van mening met de andere partijen over de manier waarop.

Plastic tasjes-quotum

De landen en het EU-parlement willen het gebruik van de wegwerptasjes in fases terugdringen, van negentig tasjes per persoon in 2019 tot veertig in 2025. Maar als alternatief kan er bijvoorbeeld ook een prijs voor het tasje worden verlangd, of er kan belasting op worden geheven.

De Europese Commissie wilde een algemene regel, waardoor EU-lidstaten het milieuvervuilende verpakkingsmateriaal kunnen verbieden. Volgens de commissie gebruikt een Europeaan gemiddeld bijna tweehonderd plastic zakken per jaar, waarvan 90 procent wegwerpzakjes.

D66 tevreden

D66-Europarlementariƫr Gerben-Jan Gerbrandy is verheugd dat de Europese Commissie overstag is gegaan. Iedereen begrijpt dat een Europese aanpak nodig is, stelt de politicus.

“Het bevestigt hoe gevaarlijk het is om uit de heup te schieten en daar later op terug te moeten komen.”

Timmermans uitte de afgelopen dagen nog bedenkingen en zorgen over de alternatieve plannen van lidstaten en parlement.

Lees ook

Plastic tasjes-crisis in Europa