Politiek

Plastic tasjes-crisis in Europa

18-11-2014 16:19

De Europese Unie ruziet over het terugdringen van de dunne plastic wegwerpzakjes in bijvoorbeeld supermarkten. Iedereen wil wel, maar er is -verrassing! – grote verdeeldheid over de manier waarop. De Europese Commissie in Brussel streeft naar een algemene regel, waardoor EU-lidstaten het milieuvervuilende verpakkingsmateriaal kunnen verbieden. De landen en het Europees Parlement sloten echter een afwijkend compromis.

Frans Timmermans zit er bovenop

De Europese Commissie uitte dinsdag haar bezorgdheid over het akkoord, dat maandagavond werd bereikt. Europees Commissaris Frans Timmermans (Betere Regelgeving) kaart de kwestie woensdag aan in een overleg van de Europese Commissie.

Tasjes-quotum

De lidstaten en het EU-parlement willen het gebruik van de wegwerptasjes in fases terugdringen, van negentig tasjes per persoon in 2019 tot veertig in 2025. Maar als alternatief kan er bijvoorbeeld ook een prijs voor het tasje worden verlangd, of er kan belasting op worden geheven.

Timmermans maakte vorige week al duidelijk dat hij niet blij is met alle aanpassingen:

“Ik ben er niet zeker van of dit nog steeds is wat we in het begin voor ogen hadden.”

Volgens de Europese Commissie gebruikt een Europeaan gemiddeld bijna tweehonderd plastic zakken per jaar, waarvan 90 procent wegwerpzakjes.