Politiek

Mensen met een mening – dinsdageditie

18-11-2014 19:13

“Daarom zullen wij tegen deze wetsvoorstel stemmen. Uh dìt.”

De gevallen PvdA’er Tunahan Kuzu tijdens zijn stemverklaring in de Tweede Kamer. De Kamer stemde over een wet die eisen stelt aan de taalkennis als voorwaarde voor het krijgen van bijstand. Kuzu vindt deze niet eerlijk.

 

“Afschuwelijk, ik heb er geen woorden voor. Gelukkig heeft hij er zelf weinig van mee gekregen, daar is hij te jong voor. Hoe moet je trouwens een kind van vijf vertellen dat hij wordt neergezet als een aap?Ik heb (Guido Weijers, red.) geschreven dat hij ons gezin veel verdriet heeft gedaan en dat hij geen grappen moet maken over rug van een kind. Dat doe je niet. Dit gaat gewoon te ver. Het is te pijnlijk voor woorden. Als ik er al over vertel, krijg ik tranen in mijn ogen.”

In de folder van de Zeeman stond een donker jongetje afgebeeld met een beer en een aap in zijn handen. De aap werd eraf geknipt, zodat het door de aanwezige tekst leek alsof het jongetje de aap zou zijn, in plaats van de knuffel. Cabaretier Guido Weijers plaatste de afbeelding ook op zijn Facebookpagina en krijgt de wind van voren van de moeder van de knul. Linda Magazine sprak met haar.

 

“Even een korte reactie op de (gecreëerde ophef) over ZEEMAN-GATE.

Het was gewoon een bestaand dingetje dat al rondging op internet. Dat ik het ‘een racistische draai gaf’ is dus feitelijk onjuist. Ik zette het enkel op m’n facebook, net als duizenden anderen. Ik heb erop gewezen dat het wellicht een wat onhandig actie was van Zeeman. Zonder oordeel.

Maar in deze tijd van de Zwarte Piet discussies en de rel rondom foto’s van een voetbalspeler, lijkt iedereen licht ontvlambaar en internet is het kruidvat waar dingen mogen ontploffen.

In m’n volgende facebook-post heb ik uitgelegd dat nieuws vaak verkeerd wordt opgevat als je niet het hele plaatje ziet. Jammer dat dat statement aan de meesten van jullie voorbij is gegaan. Daarom hier nog een keer. Het is overigens een thema in m’n voorstelling dit jaar: Wat is nieuws? Dat De Linda in dit geval ook maar 1 kant laat zien, bekrachtigt m’n argument.

Dat de gedachte dat ikzelf een oordeel over het jongetje zou hebben is vooraf nooit bij me opgekomen. Naïef wellicht. Ik ben overal op deze wereld geweest en ik hou van alles en iedereen. Dat anderen hun eigen gedachten erop geplakt hebben, dat spijt me en gun ik vooral dat lieve jochie niet. Ik heb dat ook zijn moeder binnen 24 uur per mail laten weten.

De Linda eindigt in hun artikel met de woorden. “Weijers wilde niet reageren.” Feitelijk onjuist. Ik heb gereageerd en verteld dat ik het niet fijn vond voor het bewuste jongetje (of z’n familie) als dit nieuws groter en groter wordt. Maar dat kon de Linda natuurlijk zelf niet publiceren Ik wil het niet opkloppen. Dat de Linda (en inmiddels ook Shownieuws en Boulevard) dat wel willen, dat is hun werk en begrijp ik.

That’s all folks! Case closed. Fijne dag!”

Guido Weijers reageert op zijn Facebookpagina en laat zien waarom het halen van wederhoor in de journalistiek zo belangrijk is.

Het is een complot, kan niet anders! Gelukkig hebben we ThePostOnline nog die niet zwijgt.

 

“Ik heb even getwijfeld, want ik heb tenslotte al eens een reallifesoap gehad, Ik ben Dries. Maar voor Dave zou het heel goed zijn. Door de opnames krijgt hij een spiegel voorgeschoteld en dan realiseert Dave zich dat hij meer ‘s nachts leeft dan overdag. Ik begin elke dag al om tien uur te roepen dat hij wakker moet worden en dat we gaan sporten, maar voordat we eindelijk weg kunnen is het één uur ‘s middags. Hij kan eindeloos zeuren of we niet om vier uur kunnen sporten. Nee, Dave moet echt tot inkeer komen en als de soap doorgaat, zal dat een goede stok achter de deur zijn om op tijd zijn bed uit te komen.”

Dries Roelvink denkt dat een reallifesoap zijn zoon Dave goed zal doen, zo vertelt hij in Story.

 

“Het laatste Gouden Televizier-Ring Gala is er een met een rouwrandje voor mij. Met ons programma hebben Gerard en ik 8000 vrijwilligers geworven voor het Ouderenfonds en verborgen eenzaamheid in de maatschappij blootgelegd. Dat dit niet gehonoreerd is via een nominatie, vind ik oprecht jammer. Het gaat me echt niet om die ring op mijn schouw, maar om een klein stukje erkenning voor het programma. Soms denk ik: blijft die uit omdat ik en Gerard het zijn? Het voelt haast persoonlijk. VI en Jan Smit hebben wel gewonnen, passen díe dan in het rijtje? Als je negeert wat ons programma teweeg heeft gebracht, versta je je vak niet en verdien je een corrigerende tik.”

Gordon neemt geen blad voor zijn mond in Veronica Magazine.

 

“Some men just want to watch the world burn”

VVD-Kamerlid Han ten Broeke citeert Bruce Wayne’s butler Alfred Pennyworth om aan te geven dat ISIS een groot probleem is.

 

“Door emmers met modder te gooien in onze richting van heeft men weer geprobeerd om ons monddood te maken. Dat het ze niet zal lukken hebben wij de afgelopen tijd buiten de Kamer en vandaag in de Tweede Kamer laten zien. Men wil tornen aan onze geloofwaardigheid. De huidige PvdA-top lijkt daarmee op een omgekeerde wasstraat: je gaat er schoon in en je komt er besmeurd uit als je niet doet wat ze van je eisen. De heer Öztürk is 18 jaar lid geweest van de PvdA en heeft 8 verkiezingen meegemaakt als kandidaat, de heer Kuzu 11 jaar met vier verkiezingen. Dat zou toch wat moeten zeggen? Ons monddood maken betekent miljoenen mensen monddood maken. Daarom laten wij ons horen. Wij zullen ons blijven laten horen. Wij komen openlijk op en zullen openlijk op blijven komen voor alle Nederlanders en daarbij maakt het ons niet uit of ze Surinaamse-Nederlanders, Marokkaanse-Nederlanders, Turkse Nederlanders zijn. Iedereen die de verrechtsing, verruwing en verharding in de politiek en samenleving beu is, voor die mensen staan wij op.”

Tunahan Kuzu op zijn Facebookpagina.