Haagse grabbelton

Grote kans dat VNL de PVV zenuwachtig maakt

18-11-2014 16:57

Daar is Joram van Klaveren. De voormalige PVV’er bemenst tegenwoordig samen met de andere oud-PVV’er Louis Bontes een groep in de Tweede Kamer. Van Klaveren staat achter het spreekgestoelte en vraagt debatten aan. Zijn nieuwe partij VNL moet laten zien dat zij iets toevoegt aan het Haagse politieke spectrum en daarvoor biedt de wekelijkse ‘regeling van werkzaamheden’ een mogelijkheid. De PVV wordt er ongetwijfeld al zenuwachtig van.

Van Klaveren noemt wat belastingtegenvallers voor burgers. Na de miljoenennaheffing en het belasten van leaserijders, heeft het kabinet nu de aanval op ons vakantiegeld ingezet, zegt hij. Van Klaveren wil een brief van het kabinet en een debat over deze nieuwe nivelleringsronde. Wat hem betreft moet de staatssecretaris van financiën in de Tweede Kamer opdraven om tekst en uitleg te geven.

Geen zin in

Kamervoorzitter Anoushka van Miltenburg kijkt in het rond. Is er steun voor dit verzoek? De PVV vindt het een goed idee, maar verder heeft niemand er zin in. VVD-er Helma Nepperus weet te melden dat dit al eens is besproken toen Van Klaveren er niet bij was. Ze wil geen brief en ook geen debat. Ook GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver ziet er niets in. De SP wil alleen een brief. De rest van de Kamer reageert niet.

Van Miltenburg spreekt Van Klaveren als een schooljuf toe. “Er is niet voldoende steun voor uw verzoek”. Van Klaveren maakt gebruik van de mogelijkheid om de VVD een sneer te geven. Volgens hem is duidelijk dat de VVD geen oog meer heeft voor de middenklasse.

Van Klaveren ontpopt zich hier tot kampioen vragen stellen. De voorstanders van Zwarte Piet worden bedreigd, weet hij te melden. Ook was er pas racisme op sociale media te betreuren. Er moet een debat komen over “sociale media geweld” met de minister van veiligheid en justitie. CDA en VVD willen echter een brief. De kersverse fractie Kuzu-Öztürk wil het verzoek alleen steunen als ook islamofobie wordt meegenomen. Niemand gaat erop in.

Derde poging

Weer geen steun, zegt Van Miltenburg tegen Van Klaveren, die nog een derde poging waagt. Er is nieuws geweest dat er een noodplan is om de gulden weer in te voeren. Van Klaveren vindt dat de euro ons miljarden heeft gekost en dus wil hij het noodplan zien. Er moet een brief komen en daarna een debat. De PVV wil er graag over meepraten, maar de rest wil het liever als onderwerp bij een commissievergadering. Alleen de SP heeft ook zin in een debat. Niet genoeg steun dus en zo zijn alle pogingen om VNL op de kaart te zetten vanmiddag gestrand. Of niet?

Journalisten zijn nauwelijks bij de regeling van werkzaamheden aanwezig en zelfs als Van Klaveren drie debatten had geregeld had hij de krant waarschijnlijk niet gehaald. Hij bereikt wel iets anders: net als bij zijn Europese samenwerking met de UKIP, toont hij zich een serieus alternatief voor de PVV. Als de PVV niet uitkijkt, worden ze overtroefd. Ze zijn niet meer uniek. De PVV steunt zijn aanvragen twee keer, de derde keer zijn ze muisstil. Later blijkt waarom: de PVV heeft een soortgelijk verzoek.

Na Van Klaveren is PVV’er Martin Bosma aan de beurt. Ook hij wil debatteren over Zwarte Piet. Dat was al tevergeefs, maar na Van Klaveren komt Bosma’s verzoek al helemaal overbodig over.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.