Politiek

‘Vrijwel zeker’ dat zelfmoordaanslag Irak door Nederlander is gepleegd

17-11-2014 14:51

Zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof vorige week nog tegen ThePostOnline dat de zelfmoordaanslag van een Nederlandse jihadi ‘voorstelbaar’ was, inmiddels heeft hij dit opgeschaald naar ‘hoogstwaarschijnlijk’ en ‘vrijwel zeker’. Blogger Abu Ibrahim meldde vanuit ‘ISIS-hoofdstad’ Raqqa aan ThePostOnline dat het zou gaan om de Nederlander Abu Abdallah al Hulandi. ISIS bevestigde dat in een verklaring. Schoof wil tegenover het ANP echter niets kwijt over de identiteit van de dader.

De aanslag vond plaats bij een politiebureau aan het Noesoerplein in Bagdad. Blogger Abu Ibrahim is één van de contactpersonen voor de TPO-serie Berichten vanuit de Islamitische Staat en wist al snel te melden dat het om een Nederlander ging. ISIS eiste daarna de aanslag op.

In 2013 hebben twee Nederlandse Syriëgangers een zelfmoordaanslag gepleegd. De eerste reisde vanuit Syrië door naar Irak en pleegde daar een aanslag met een rugzakbom. De ander deed dat in Syrië door middel van een autobom.

Lees ook

Nederlandse jihadist Abu Abdallah al Hulandi blaast zichzelf op in Irak