Politiek

Hoera, Nederland mag EU-naheffing gespreid betalen

07-11-2014 14:35

Nederland mag de naheffing van Brussel in termijnen gaan betalen. Dat is vrijdag in Brussel afgesproken, zo maakte minister Jeroen Dijsselbloem via een verklaring bekend. Nederland heeft een naheffing gekregen van 642 miljoen euro op de afdracht aan Brussel.

Nederland en Groot-Brittanniƫ, dat een naheffing kreeg van meer dan 2 miljard euro, waren verbaasd over de hoogte van het bedrag en waren ook zeer ontevreden met de eis de naheffing voor 1 december te betalen. Nu is afgesproken dat de naheffing voor 1 september 2015 moet zijn overgemaakt. De landen mogen zelf bepalen in welke termijnen ze het geld overmaken.

Dijsselbloem:

“Dit is onder de gegeven omstandigheden een voor Nederland acceptabele afspraak. We verwachten nu meer openheid en zullen met de cijfers in de hand kijken hoe deze naheffing tot stand is gekomen.”

Of Nederland gebruik gaat maken van gespreide betaling, is nog de vraag. Eerder deze week liet Dijsselbloem in het midden of het kabinet de optie zou gebruiken, maar stelde wel dat Nederland de mogelijkheid wilde om gespreid te betalen. Onder de aanname dat de cijfers en berekeningen correct zijn, zal Nederland de naheffing betalen. Dijsselbloem:

“De mogelijkheid van flexibele betaling is een belangrijk politiek signaal. Hiermee wordt bevestigd dat we met een zeer uitzonderlijke situatie te maken hebben, die in de toekomst moet worden voorkomen.”

Lees ook

Kamer wil hoorzitting over naheffing EU