Politiek

Demente bejaarde die ‘urine langs de enkels loopt’ blijkt moeder Van Rijn (PvdA)

04-11-2014 17:13

Met updates – De vader van staatssecretaris Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) klaagt over de zorg die de demente moeder van Van Rijn krijgt van de Haagse zorgaanbieder WZH. In het Algemeen Dagblad doet de 81-jarige man zijn beklag. “Soms loopt de urine langs haar enkels”, vertelt Joop van Rijn aan de krant. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt tegenover Omroep West dat het om de moeder van staatssecretaris Van Rijn gaat.

Samen met zijn buurman Ben Oude Nijhuis (82), wiens vrouw ook dement is en bij WZH – een van de grotere aanbieders van ouderenzorg in de regio Den Haag – woont, vertelt Van Rijn senior zijn verhaal in de krant.

De zorgaanbieder wil niet ingaan op de kwestie. “Wij zijn in goed gesprek met de mantelzorger. Voor wat betreft de vraag over het dienstrooster: wij hebben een dienstrooster wat 24 uur per dag dekking kent waarbij medewerkers aanwezig zijn ten behoeve van meerdere bewoners. Een individuele casus kent meerdere aspecten en daar kunnen we verder niet op in gaan.”

Update 18.03 – Staatssecretaris Van Rijn laat in een reactie aan het ANP weten:

“Mijn persoonlijke situatie is mijn inspiratiebron geweest om in de politiek te gaan. Dat is geen geheim, ik heb het een paar weken na mijn aantreden in de Tweede Kamer gezegd. Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld. Daarom is dat wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg.”

Update 18.26 – Joop van Rijn is uitgenodigd om vanavond aan te schuiven bij de talkshow Pauw. Maar -meldt het programma op de website – ‘hij durft niet te komen uit angst voor represailles van de zorginstelling’. Pikant detail: voorzitter van de Raad van toezicht van WZH is VVD-senator Heleen Dupuis.

Update 22.34 – Jeroen Pauw meldt op Twitter dat staatssecretaris Van Rijn zélf zal aanschuiven bij Pauw.

Update woensdag 5 november 20.33 – Het AD is door het ministerie van Volksgezondheid onder druk gezet om het interview met Joop van Rijn niet te publiceren. Toen het AD niet boog voor de druk, is hoofdredacteur Christiaan Ruesink indringend gevraagd niet te vermelden dat het om de vader van de staatssecretaris ging. Daar had de hoofdredacteur begrip voor. Dat schrijft de Volkskrant woensdagavond.

Lees ook

AD – Radeloze Joop (81): Soms loopt urine langs haar enkels