Politiek

PVV’ers zetten artikel 12-procedure tegen Spekman/Samsom door

03-11-2014 15:26

PVV-fractievoorzitters Fractievoorzitters Marcel de Graaff (PVV Europees Parlement) en Marjolein Faber (Eerste Kamer) hebben bij het gerechtshof een artikel 12 klacht ingediend wegens het niet vervolgen van de PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman. Beiden hebben eerder aangifte tegen het PvdA-duo gedaan.  De Graaff en Faber vinden dat Wilders, Samsom en Spekman

‘mogen zeggen wat ze gezegd hebben. Maar volgens de wet behoort iedereen gelijk te zijn,  als Wilders vervolgd wordt dan ook Samsom en Spekman’.

120 aangiften wegens discriminatie tegen Spekman/Samsom

Vorige maand werd bekend dat Samsom en Spekman niet worden vervolgd voor hun uitspraken over Marokkanen. De uitlatingen zijn niet strafbaar, aldus het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Samsom had in 2011 in NRC Handelsblad gezegd dat Marokkaanse jongeren een ‘etnisch monopolie’ op straatoverlast hadden. Spekman had in 2008 tegen Vrij Nederland gezegd: “De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.” Volgens het OM hadden Samsom en Spekman het ‘over gedrag en niet over ras’. Ongeveer 120 mensen deden aangifte tegen de twee.

Proces Wilders was ook gevolg van artikel 12-procedure

De eerdere vervolging van Geert Wilders in 2010/2011 was ook een gevolg van een artikel 12-procedure. In 2008 besloot het Openbaar Ministerie Wilders niet te vervolgen, aangevers waren het daar niet mee eens en spanden een artikel 12-procedure aan. Wilders werd toen alsnog vervolgd en vervolgens vrijgesproken.

Lees ook

Wilders, Faber en De Graaff overwegen artikel 12-procedure

Wilders verdacht van strafbare uitingen over Marokkanen