Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: ‘bij VVD lijkt de glans er af’

02-11-2014 09:45

Het lijkt erop dat de glans van de VVD, die sinds eind juli in de peilingen duidelijk te zien was, er weer vanaf aan het gaan is. (pdf) Met een score van 24 (-2) staat deze partij nu 6 zetels lager dan het hoogtepunt van zes weken geleden. De ophef over de extra betaling aan Europa, de voorstellen rondom bijtelling van de leaseauto en extra te betalen belasting over 2014, doet de VVD en Rutte electoraal niet goed. De partij die daar de afgelopen weken het meest van profiteert is de PVV. Die staat inmiddels op 28 (+1). Dat was 2 maanden geleden nog 8 zetels minder.

peiling-2014-11-02

CDA staat 1 zetel achter op de VVD en D66, die 1 zetel is gestegen en staat nu 3 zetels achter op de VVD.

Bijtellingsregeling

Rondom het voorstel om de bijtellingsregeling te veranderen is veel commotie ontstaan. Er zijn meer Nederlanders negatief over het voorstel (44% ) dan positief. En dat is bij kiezers van vrijwel alle partijen ongeveer hetzelfde. Hoewel kiezers die in een leaseauto rijden in veel grotere mate negatief over het voorstel zijn (68%) zijn kiezers die niet in een leaseauto rijden ook voor 41% tegen het voorstel.

Hoe de positie van Rutte en Dijsselbloem bij de kiezers aan het verzwakken is, blijkt uit de antwoorden op de vragen over de extra afdracht van meer dan 600 miljoen aan de EU. Kiezers denken in overgrote meerderheid dat Rutte en Dijsselbloem maar deden alsof ze verbaasd waren over het bedrag. Drie kwart van de kiezers denkt dat het bedrag in z’n geheel betaald wordt.

Miljonairsbelasting

Ten slotte is het interessant om te zien hoe het onderwerp “miljonairsbelasting” een scheiding brengt tussen kiezers van de VVD en van de PvdA. Kiezers van de PvdA zijn daar voor 84% voor (vrijwel hetzelfde percentage als die van de SP). Kiezers van de VVD zijn er voor 39% voor. In totaal is twee derde deel van de kiezers voor.

miljonairsbelasting